Kuldeagglutininer

Kuldeagglutininer er blodtype-antistoffer, der i blodet ved især ved lave temperaturer binder sig til blodlegemer og får dem til at klumpe sig sammen. Kuldeantistof, der er bundet til blodlegemer kan opløses igen, når blodets temperatur går op til 37 grader.

I tilfælde af blodmangel på grund af, at immunsystemet angriber blodlegemerne og ødelægger dem, som hos lytteren – immunhæmolytisk anæmi – og en forhøjet mængde kuldeagglutininer i blodet, udløses der det, man kalder Raynauds syndrom med blandt andet hvide fingre, der kun kommer ved afkøling og aftager igen ved opvarmning igen.

Det starter med, at huden ved kulde bliver rødblå eller violet og så hvid. Ved opvarmning bliver huden rød og ofte smertende.

Den forhøjede mængde kuldeagglutininer kan opstå i to forskellige situationer. Dels hvis der er tale om dannelse af helt ens antistoffer fra en enkelt klon af lymfeceller, hvilket ses ved specielle former for lymfekræft eller forstadier til dette. Hos mange ældre kan man se en godartet form af dette, som ikke udvikler sig yderligere. Dels på grund af dannelse af antistoffer i forbindelse med infektioner, fx ved Mycoplasma infektioner, mononucleose eller andre virusinfektioner.

Der kommer ved udsættelse for kulde sammenklumpning af blodlegemerne inde i årerne, og huden, ørerne, næsen og fingre og tæer bliver så blåviolette. Der kan også ske det, at blodlegemerne går i stykker, hvilket afhænger af flere ting. Blandt andet af mængden af antistoffer i blodet, den temperatur som antistoffet begynder at reagere på og omgivelsernes temperatur. Det er dog normalt ikke så mange blodlegemer, der går i stykker.

Behandlingen er at holde sig inde i varmen. Skal man ud, skal man være klædt meget varmt på fra top til tå og hurtigt ind i fx en varm bil. Behandling af årsagen, hvis det drejer sig om, at lymfekræft har medført dannelsen af kuldeagglutininet, kan nedsætte mængden af antistoffer og antallet af blodlegemer, der går i stykker (hæmolyserer).

Der er desværre ikke udsigt til, at sådanne tilstande bedres med tiden. Det afhænger meget af årsagen til kuldeagglutinin syndromet.

Der foregår for øjeblikket videnskabelige forsøg med lægemidlet rituximab, der angriver de celler i immunsystemet, der er ansvarlige for dannelsen af kuldeagglutininer, der får blodlegemerne til at klumpe sammen og gå i stykker. Man bruger også dette stof mod lymfeknudekræft, men det er ikke en så skrap cellegift, som man ellers bruger ved kemoterapi.

Ud fra erfaringen kunne det måske være, at en særlig form for middel, nemlig et Titan-kobber-C-vitamin Komplex, der er udarbejdet af læge Even Marstrand i Humlebæk, ville kunne hjælpe. Marstrand plejer at supplere sit Komplex med Bio-selen med zink samt med mangan. Hans erfaring er, at hvis der i blodet er et lavt indhold af zink, selen og mangan, men højt indhold af kobber, er det tegn på, at der er en mere alvorlig sygdom, og at hans Titan-kobber-C-vitamin Komplex kan virke. Det høje kobber kan være et tegn på, at der er for lidt kobber i kroppen de steder, hvor der er brug for det. Under behandling med Komplexet falder kobber i blodet nemlig. Også ved leddegigt og ved svær colitis ulcerosa er der oftest de samme ændringer i blodets indhold af de nævnte mineraler, og ofte effekt af Marstrands Komplex. Lytteren kunne måske snakke med sin læge om dette. Titan-kobber-C-vitamin Komplex er på lægerecept og fremstilles kun på Glostrup Apotek.

Comments are closed.