Håndhygiejne

Det er meget vigtigt med en god håndhygiejne. Vi rører ved alt muligt dagen igennem, og har vi fx fået bare en smule afføring på hænderne, kan man finde bakterier fra afføringen på hænderne op til tre uger efter, selv hvis man vaske sine hænder flere gange dagligt. Det er utrolig mange mennesker, der ikke vasker hænder, når de har været på toilettet. Prøv selv at lægge mærke til det, når du besøger et offentligt toilet. Og når folk ikke selv gør det, lærer deres børn heller ikke at gøre det. Det er en del af den sociale arv.

Den hyppigste årsag til smitte med forkølelse er også hænderne. Har man sagt goddag og givet hånden til en forkølet, der ikke har vasket sine hænder siden sit sidste nys, får man viruset på sin egen hånd, og vi mennesker får det så ind i os ved at pille i næse, hvilket alle mennesker gør næsten hele tiden uden at vide det.

De bakterier, der findes i støv, på arbejdspladser, i haven og alle mulige andre steder uden for sygehusene, er normalt ikke farlige. Vi har brug for at blive udsat for disse bakterier for at vedligeholde et normalt immunforsvar. Det gør derfor ikke noget, at vi bliver beskidte under arbejdet, men skidtet skal af igen, hvis huden skal ånde og ha’ det godt.

De steder, hvor man bruger mange antibiotika, er der derimod stor fare for at udvikle farlige og modstandsdygtige bakterier, der kan medføre alvorlig sygdom. Det gælder først og fremmest på sygehusene. Her skal man virkelig passe på. Desværre har masser af undersøgelser vist, at læger er dårlige til at vaske hænder, før og efter de undersøger de indlagte patienter. Man har samtidig kunnet dyrke alle mulige skadelige bakterier på deres hænder, og fx også på deres stetoskoper og kuglepenne. De har alle mulige forklaringer på, hvorfor de ikke vasker hænder, oftest at huden bliver tør og sårbar. Men det er ingen undskyldning for at udsætte svage og syge patienter for smitte.

Der er også problemer, når man gør maden i stand, især når man håndterer råt kød, der på overfladen kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier. Har man haft fat i kød, skal man vaske hænder, inden man tager fat i anden mad eller spiser.

Almindelig sæbe og vand er noget af det bedste til at vaske sine hænder med, men på sygehusene er det ikke nok. Her har det vist sig, at spritopløsninger er mest effektive, og så kan man bruge fugtighedscreme eller anden håndcreme bagefter for at gengive huden den nødvendige fugtighed og et beskyttende fedtlag. Nogle bruger Rodalon, som også er effektivt mod bakterier, men almindelig sæbe ødelægger virkningen af Rodalon, og hjemmefra har man normalt sæberester på hænderne. Man er simpelthen nødt til at tænke sig om, når man vasker hænder, så man får det gjort, og får det gjort på den rigtige måde.

Vi må også hjælpe hinanden med at huske at vaske hænder, selvom der måske er travlthed. Indlagte patienter har fuld ret til at bede lægen vaske hænder, før han eller hun rører ved patienten, og må også gerne huske lægen på at vaske hænder igen, før han går videre til den næste patient.

Comments are closed.