Syreskade på tænder

Syreskader på tænderne bliver et større og større problem. Især cola er en meget sur drik, der gør hele kroppen sur og opløser tændernes emalje, så den bliver helt mølædt. Andre søde sodavander skader også.

En undersøgelse i Århus af 15-17-årige har vist, at hver sjette har syreskade på tænderne, nogen så slemt, at emaljen er væk og tandbenet blottet. Det giver blandt andet meget følsomme tænder, der isner, når man drikker noget koldt. Syreskaderne kommer snigende, så de ikke bemærkes. Man kan ikke børste sig fra disse skader.

Også knoglerne rammes. Unge piger, der drikker meget cola, har fire gange så høj risiko for knoglebrud som piger, der ikke drikker cola. Også anden sodavand med sukker er skadelig. Der er for meget fosfor i dem, og sukkeret surgør også kroppen. En undersøgelse på Århus Amtssygehus har vist, at en trediedel af de unge i området har kalkmangel i knoglerne. Og det er i ungdommen, der skal sættes kalk i ”knoglebanken” . Bliver der sat for lidt i banken, kan det ikke genoprettes ordentligt senere i livet, og risikoen for knogleskørhed – osteoporose – senere i livet forøges kraftigt.

Cola er det værste, også cola light, så det er ikke kun sukkeret, der skader, men først og fremmest den sure reaktion. Juice er også slemt, og sågar danskvand med citrus.

Man bør drikke vand i stedet. Børn og unge, der kan bruge proteinet i mælken, må også drikke mælk, men det er ikke godt for de voksne.

Har man trods alt drukket cola eller sodavand er det bedst at skylle munden grundigt. Man kan undgå noget af påvirkningen af tænderne ved at bruge sugerør.

Det værste er, når unge går rundt med en flaske cola eller sodavand med skruelåg og tager sig en mundfuld engang imellem. Så ligger tænderne næsten konstant i syrebad.

Comments are closed.