Eat-kuren

eat-kuren, som fører til vægttab hos overvægtige, er kommet hertil fra Norge og er beregnet på mennesker, der virkelig har viljen til at ville tabe sig, men så bliver deltagerne også hjulpet til at gøre det på en naturlig måde, der er tilpasset den enkelte, så man kommer til at spise på en måde, som er naturlig for en. Man skal hverken tælle kalorier eller sulte, men lærer at spise det rigtige og at blive så glad for det, at man ikke ønsker at vende tilbage til sine gamle spisevaner.

eat-kuren er tilrettelagt på basis af den kost, vi oprindelig er beregnet til, nemlig at spise mere fedt og protein (æggehvidestoffer) og langt mindre af raffinerede kulhydrater, som fx brød, pasta, kartofler, ris etc., end vi gør i dag. Desuden er den baseret på blodtypekosten, så kosten svarer til ens blodtype. Det er anerkendte, norske ernæringseksperter, der står bag ved og har tilrettelagt kuren med dens opskrifter, madvaretabeller og træningsøvelser.

De kulhydrater, vi skal spise, skal helst være af en type, der langsomt nedbrydes til sukker i tarmene – altså har et lavt glykæmisk indeks. Franskbrød og kartofler har fx et højt glykæmisk index og er dårlige at spise, mens broccoli, rodfrugter, bønner, bladgrønsager, lidt frugt og fuldkornsprodukter har et lavt glykæmisk index og er gode for os.

Det fedt, vi spiser, skal være det gode fedt fra fx fede fisk, olivenolie, nødder, og vi skal ikke være bange for også at spise mejerismør, fløde og æg. Vi skal derimod undgå margarine og smør, der indeholder hærdet eller delvist hærdet fedt, da der findes mange transfedtsyrer, der er unaturlige og skadelige for os. Der findes også mange transfedtsyrer i kager, kiks og andre færdigprodukter.

En kost med et relativt højt indhold af protein øger også chancen for et vægttab og er godt for forbrændingen og hormonbalancen, især insulinvirkningen.

Daglig motion er også en del af kuren og den derefter fastholdte livsstil. Det gælder om at gøre hverdagen lidt mere besværlig, så man er nødt til at bruge kroppen mere. Man kan fx søge at undgå hele tiden at blive transporteret rundt og i stedet gå eller cykle. Man kan også stå af bussen nogle stoppesteder før målet, eller parkere bilen langt væk.

Den rigtige kost giver ikke ubalance i hormonerne, fx insulin, med store blodsukker- svingninger og ubalance i kroppen, hvilket ligger bag mange af tidens store sygdomme som fx sukkersyge, for højt blodtryk, højt kolesterol, hjerte- og kredsløbssygdomme.

Man kan selvfølgelig selv begynde med alt dette, men det kan være en god start at gå på en eat-kur, som består i to timers undervisning om ugen i otte uger.

Man kan desuden blive medlem af eat R. Det koster 299 kroner for et halvt år og 399 for et helt år. Her får man så adgang over Internettet til opskrifter, træningsforslag, artikler af anerkendte eksperter, mad- og blodtypetabeller, brevkassesvar og et diskussionsforum, hvor man kan stille spørgsmål til kursusdeltagere, kursusledere og andre medlemmer.

Man kan finde det hele og få adgang til alle siderne ved at blive medlem eller deltage i et kursus. Adressen på Internettet er www.eat-web.com

Her kan man også læse, hvor i Danmark man kan komme på et eat-kursus. Foreløbig er det adskillige steder i Jylland og på Sjælland.

Dette er ikke en reklame for eat R, men en oplysning om noget, der ser ud til at være en fornuftig og god vej til at kunne tabe sig til en rimelig vægt og derved nedsætte sin risiko for en masse sygdom, samt få et bedre liv. Overvægt er et stort problem, både for den enkelte og samfundet. En anden god mulighed, hvor man i princippet lærer det samme, er Vægtvogterne – Weight-Watchers.

Comments are closed.