Skiferien

Deet er dejligt at komme på skiferie, men det er vigtigt at forberede sig, så man nedsætter risikoen for ulykker og overbelastning af muskler og led, som man måske ikke bruger så meget til hverdag.

Det er især vigtigt med styrketræning, især for arm- og benmuskler. Det er fx godt at bruge trappen – tag to trin ad gangen. Løbeture, hvor man skiftevist løber hurtigt og langsomt, er også god træning. Pusten skal sættes kraftigt i vejret. Det bedrer iltoptagelsen og konditionen.

Det allerbedste er imidlertid at gå til skigymnastik. Der skal nok være nogen, der ved hvor. Ellers spørg i motionscenter, en skiklub eller idrætsforening. De er også hyggeligt at gå til skigymnastik med andre, der gerne vil røre sig og komme i form.

Vigtige øvelser er ”skigang”, hvor man gå ned i knæene, samtidig med, at man holder ryggen naturligt svajet og nogenlunde i samme stilling. Hoppe med store fodledsbevægelser og med samlede ben fra side til side. På de fleste motionscentre er der et bestemt redskab til dette. Armbøjninger med strakt ryg. Lig på ryggen med fødderne under fx en kommode og rejs overkroppen op, mens du har hænderne i nakken. Lig på ryggen med bøjede knæ og skub med hænderne mod knæene, mens du gør modstand med dem. Hop så højt som muligt, mens du strækker kroppen. Land på bløde ben.

Det er også fornuftigt at lære opvarmningsøvelser og afspænding og starte og slutte med dem hver dag under skituren.

Gå eller løb lange ture ude i koldt vejr, så du bliver hærdet og vænnet til kulden. Det er ikke godt for en ”stueplante” at komme direkte fra indevarmen ud i sneparadiset.

Det vil også hærde din hud i ansigtet og forberede den på sol og kulde. Tag evt nogle gange i et solarium også. Ekstra C-vitamin og E-vitamin gør også huden mere modstandsdygtig mod solen. Brug gode solbeskyttende cremer. Solen er stærk, når der sne. Husk også læberne – læbepomade med solfaktor.

Vær fornuftigt påklædt, så du hverken fryser eller bliver våd. Inderst skal man have svedtransporterende undertøj, der altid er tørt. Yderst noget vindtæt. Solbriller skal være med god UV-beskyttelse, ikke de billige. Skiudstyret skal også være i orden og tilpasset.

Gå for en sikkerheds skyld på skiskole, i hvert fald den første dag. Det er klogt og ikke spor flovt.

Spis sundt og lad op med sunde fedtsyrer som fx olivenolie og fiskeolie. Gammalinolensyre fx fra kæmpenatlysolie samt fiskeolie modvirker følgerne af skader under skiturene. De gode fedtsyrer, der forkorter tiden til, at man igen kan drive sport, findes blandt andet om Bio-Sport kapsler.

Hold pauser undervejs. Træthed giver skader.

Drik ikke for meget alkohol ved after-skiing’en. Det hæmmer restitutionen af kroppen efter dagens anstrengelser og kan give tømmermænd dagen efter – evt. også moralske.

Comments are closed.