Fodeksem

Fodeksem – dermatitis plantaris sicca

Dermatitis plantaris sicca er en form for atopisk eksem under fødderne. På engelsk hedder lidelsen atopic winter feet. Det er mest på den forreste trediedel af fodsålerne, at forandringerne sidder. Huden ser krakeleret og glaseret ud, med sprækker der gør ondt. Det er immunsystemet, der er noget galt med ved atopiske lidelser, så det er vigtigt at finde frem til det, der får immunsystemet til at blive afsporet, altså det, man ikke kan tåle og reagerer allergisk på.

Maden har i denne forbindelse meget stor betydning. Det vil derfor være godt, hvis man kan blive undersøgt for antistoffer mod fx mælkeproteiner og hvedeproteiner samt for, om fordøjelsen i det hele taget er i orden.

Mange med allergi har utæt tarmslimhinde, hvor der kan smutte små stumper af ikke helt nedbrudte fødeemner igennem, især stumper af proteinstoffer, der ikke er nedbrudt til højst to aminosyrer, der er byggestenene til æggehvidestofferne. Kommer der små kæder af protein eller andet ind i blodet, dannes der immunkomplekser, fordi de angribes af antistoffer. Disse immunkomplekser optages af hvide blodlegemer ved navn makrofager – ædeceller, der brænder immunkomplekserne af og fordøjer dem. Ved denne forbrænding dannes der skadelige, frie iltradikaler, så det også går ud over kroppens egne væv, der bliver skadet, og der kan udløses mængder af histamin i den allergiske proces, som igen kan udløse allergiske reaktioner som fx astma eller nældefeber.

Nogen allergiske reaktioner udløses hurtigt – straks-reaktioner, der formidles gennem immunglobuli E – IgE. Andre kommer ofte mellem 3 og 72 timer efter, at man er blevet udsat for noget, man ikke kan tåle, formidlet via immunglobuli G – IgG. Det er især IgG reaktionerne, der udløses på grund af utætte tarmslimhinder.

Man kan få hjælp til at finde ud af, om fordøjelsen er i orden, og om der er noget, man ikke kan tåle i maden, på blandt andet Nordic Clinic i København. Tlf. 3391 3394.

Man kan ved problemer med tarmslimhinderne, utilstrækkelig kost, dårlig fordøjelse og en dårlig tarmbakterieflora let komme til at mangle vigtige stoffer. Drejer det sig om mineraler, kan man få lavet en undersøgelse af hårets indhold af mineraler hos H.A.I.R-Scan i Allerød. Tlf. 4814 1167.

Jeg vil råde til at få tilskud af syrestabilt C‑vitamin, fx Ester-C eller Bio-C, mindst 500 eller 750 milligram to gange dagligt. C-vitamin i disse doser virker godt på allergi. Desuden bør man få ekstra antioxidanter i form af E‑vitamin, selen og zink, foruden at spise rigeligt af grønt og frugt hver dag.

Et tilskud af fiskeolie kan også være en idé samt yderligere kæmpenatlysolie, der indeholder den livsvigtige fedtsyre gammalinolensyre – GLA, som nogen ikke er gode til at danne selv, hvilket bl.a. vil gå ud over huden. Man kan også købe hørfrøolie, der også indeholder N3-fedtsyrer, og natlysolie sammen som Livets Olie. Eller Udo’s Choice, der også er en god olie.

Man kan evt også prøve med Dr. Hernes Vitamincreme, som kan fås fra Medicingrossisten i Egebjerg, Joan Christoffersen, tlf. 5932 8741.

Se også under børneeksem – atopisk eksem.

Comments are closed.