Grapefrugt og medicin

Grapefrugt og juice indeholder blandt andet et stof ved navn naringenin, der medfører en langsommere nedbrydning af adskillige lægemidler, hvilket kan føre til en ophobning af lægemiddelstoffet i kroppen. Virkningen sker gennem leverenzymer af typen cytochrom p450. Denne virkning kan vare op til tre dage efter det sidste glas grapefrugtjuice. Det betyder, at daglig indtagelse af et lægemiddel kan føre til en så stor mængde af lægemidlet i kroppen, at det virker for kraftigt eller bliver giftigt. Det gør det også ligegyldigt, om man tager sin medicin på et andet tidspunkt end grapefrugten eller juicen.

Der er lang række lægemidler, hvor grapefrugt eller juice kan give problemer med nedbrydningen af lægemidlet og dermed en for stærk virkning. Blandt andre lægemidler, der får pulsårerne til at udvide sig. De bruges først og fremmest mod for højt blodtryk og mod hjertekrampe på grund af forkalkede kranspulsårer. Herunder Cozaar.

Bivirkningerne ved samtidig brug af grapefrugtjuice kan her være for lavt blodtryk, hurtig og eventuelt uregelmæssig puls, svimmelhed og besvimelse.

Ved brug af kolesterolsænkende medicin af typen statiner sammen med grapefrugt kan risikoen for svære problemer med musklerne øges. Grapefugt kan også øge indholdet i blodet af det celledræbende stof cyclosporin, af karbamazepin. cisaprid og kinidin.

Grapefrugt og juice kan sammen med de beroligende og afslappende nervemidler og sovepiller af typen benzodiazepiner øge sløvheden og ligegladheden.

Virkningen af koffein og visse lignende midler i fx slankepiller (efedrin) kan også øges ved at indtage grapefrugt, medførende en overstimulation af nervesystemet.

Sure appelsiner , fx Seville, kan have den samme virkning, mens de øvrige citrusfrugter ikke har den. Der er forskel på virkningen af grapefrugt og juice fra den ene person til den anden, fra det ene lægemiddel til det andet og fra en grapefrugtjuice til en anden.

Hovedreglen er, hvis man får medicin, at man skal spørge sin læge eller på apoteket, om det går an at spise grapefrugt eller drikke grapefrugtjuice, så længe man får denne medicin.

Comments are closed.