Nervemedicin og ældre

Mange ældre har i steder for nervemedicin brug for at komme i aflastning hos deres børn eller et sted, hvor sindet kan falde til ro. Nogen ældre er udsat for meget store belastninger, fx ved at skulle passe en syg ægtefælle alene. I sådanne tilfælde vil nervemedicin kunne gøre ubodelig skade og hæmme den ældres mulighed for at bevare overblikket og sin evne til at tage vare på sig selv og andre.

Nervemedicin kan have en lang række kraftige bivirkninger. Ældre er meget følsomme for den slags medicin, som virker meget kraftigere, når man er kommet op i alderen.

I det hele taget skal man, hvis ældre får det dårligt eller har symptomer, altid tænke på, om der kan være tale om bivirkninger af nervemedicin og anden medicin, der også godt kan give psykiatriske symptomer.

Dertil kommer, at man, når man får nervemedicin, ofte spiser for meget, forkert eller for lidt. Når man spiser for meget kan man blive overvægtig og få en række sygdomme som fx type 2 sukkersyge, galdeproblemer, urinsyregigt, for højt blodtryk mm.

Spiser man meget lidt, får man ikke alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som både kroppen og hjernen har brug for. Det er heller ikke godt, når ældre taber sig meget. Det tærer voldsomt på alle kroppens væv og hjernevævet.

Det er vigtigt ved psykiske sygdomme hos ældre at undersøge for legemlig sygdom og mangler på vitaminer. Der kan fx være mangel på B-vitaminet folinsyre og de andre vigtige B-vitaminer, der har stor betydning for både kroppens og hjernens funktion.

Organernes funktion bør også undersøges ordentligt. Legemlig sygdom kan medføre en række psykiatriske symptomer.

Der bør gives en sund, nærende og tilstrækkelig kost, og indtil den ældre selv kan spise den, bør han eller hun have hjælp til det. Desuden bør der gives kosttilskud i form af vitaminer og mineraler samt æggehvidestoffer, i første omgang fx i form af Protabs, der indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer.

Der bør også gives tilskud af de livsvigtige fedtsyrer, der findes i fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie, fx som Livets Olie eller Udo’s Choice. Får den ældre ikke væske nok, vil det også give problemer med hjernen.

I mange tilfælde vil beroligende medicin medføre, at den ældre mister lysten og måske evnen til at bevæge sig. Når ældre bliver urolige, vil der ofte blive givet beroligende medicin, men alle har godt af at bevæge sig. Det stimulerer ikke alene musklerne og smører leddene, men er også godt for både sindet og hjernen. Hvis der er nogen, der ville gå en tur med en urolig ældre person (hvis da musklerne er blevet alt for slappe af den megen sidden eller liggen i sengen) ville vedkommende garanteret få det bedre. Enhver bevægelse stimulerer også hjernefunktionen og modvirker demens – svigtende åndsevner.

Jeg vil ved psykiatriske symptomer hos ældre råde til, at vedkommende bliver tilset og vurderet af en gerontopsykiater, der er særlig kyndig i ældres psykiatriske problemer. Der er mange gerontopsykiatere, der mener, at ældre får alt for meget nervemedicin og samtidig ofte noget, som ikke er særlig egnet til ældre og i en for høj dosering. Samtidig kan visse typer nervemedicin medføre svind af hjernevæv, og det går også ud over hjernen, at den ikke bliver brugt, hvilket den ikke kan blive, når man er mere eller mindre bedøvet af medicinen.

Comments are closed.