Osteoporose hos mænd

Osteoporose – knogleskørhed – er en multifaktorielt betinget sygdom, den kan altså have mange forskellige årsager. Der er en ret udpræget arvelig tendens, som dog kan modvirkes ved så vidt muligt at undgå andre faktorer.

Tobaksrygning øger risikoen, og det gør koffein i kaffe, cola, thé mm. også. Lægemidler mod epilepsi samt binyrebarkhormon kan medføre knogleskørhed. Alkohol er også et problem.

Mangel på motion er en vigtig faktor. Der skal vægt på og træk på knoglerne for at bevare deres styrke. Sidder eller ligger man for meget, afkalker man. Meget anstrengende og vedvarende motion, fx konkurrencesport, kan dog nedsætte dannelsen af kvindeligt hormon og give afkalkning.

Hormonmangel spiller en rolle, både det østrogene hormon hos kvinder, som der dannes mindre af efter overgangsalderen, og det andet kvindelige hormon progesteron (gestagen). Der dannes dog fortsat østrogener, men det sker i binyrebarken og i fedtvæv, så overvægtige danner mere østrogen end de tynde. Det vides også, at tynde kvinder, der ryger, er i særlig stor risiko for at få osteoporose. Mineralet bor styrker virkningen af østrogen i kroppen.

Også hos mænd kan hormonmangel medføre osteoporose, blandet andet også mangel på østrogent hormon, som hos mænd delvist dannes fra det mandlige kønshormon testosteron. Mænd med et lavt indhold af østrogen i blodet taber hurtigere knoglemasse end mænd med et højt indhold af østrogen i blodet. Begge hormoner spiller sikkert en rolle. Ellers er alkohol og tobak nogle af de hyppigste årsager til osteoporose hos mænd.

For lidt legemlig aktivitet samt for lidt kalk i kosten og visse lægemidler (fx binyrebarkhormon og epilepsimidler) spiller også en rolle.

Der er ikke påvist effekt at tilskud af testosteron til mænd med knogleskørhed, og der lurer ved en sådan behandling risiko for cancer i prostata eller opblussen af den.

Derimod tyder meget på, at behandling med biskjoldbruskkirtelhormon (PTH) kan være gavnlig og øge knoglemassen.

Tilskud af calcium (kalk) med D3-vitamin, fx som Calcium Forte der er det lettest optagelige, og ekstra magnesium er gavnligt, og det samme gælder tilskud af K-vitamin, fx som K2-Natto, der er naturligt K-vitamin.

Kosten har meget stor betydning. Der er mange faktorer i den, som kan nedsætte risikoen for osteoporose. Flere planter og grønsager producerer forstadier til hormoner i kroppen, og grønsager indeholder calcium i en form, der er særlig gavnlig for kroppen.

Vand, især hårdt vand, indeholder meget calcium, som de nyeste undesøgelser har vist, at kroppen godt kan optage og udnytte. Men for at kunne optage kalken fra tarmene er det nødvendigt med tilstrækkeligt D-vitamin, som mange, især ældre og indvandrere, der beskytter sig mod solen med tøj, der dækker næsten hele kroppen, mangler. I vores del af verden har næsten alle om vinteren mangel på D-vitamin.

For meget raffineret sukker og for meget sodavand kan give problemer med mangel på magnesium og dermed problemer med knoglerne. Sodavand indeholder også meget fosfor, der øger risikoen for afkalkning. Især cola er et problem. Cola og sodavand gør kroppen sur, hvilket afkalker knoglerne.

Kød og mælk i for store mængder er også et problem. Får man for meget protein, surgøres kroppen, kroppens pH falder, og så frigøres der mere kalk fra knoglerne og tabes med urinen.

Smerter kan være et stort problem ved knogleskørhed, især fra ryggen. I behandlingen må man være meget opmærksom på ikke at sløve, og at medicinen ikke fremkalder svimmelhed med risiko for fald og knoglebrud. Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte reagerer på forskellige former for især stærk, smertestillende medicin, så man må prøve sig frem.

Grundlæggende vil jeg anbefale paracetamol, højst 4 gram (8 tabletter) i døgnet, evt. kombineret med kodein i form af fx Kodipar, Fortamol eller Pinex Comp. Er det ikke nok, så oxycodon (OxyContin, OxyNorm). Man kan også prøve med Ketogan, der er et andet kunstigt morfinlignende stof. Risikoen for tilvænning og misbrug er meget lille ved sådanne kroniske smerter. Man kan evt. kombinere med et antidepresivt middel i lille dosis, da disse midler også virker smertestillende.

Af ikke medicinsk behandling kan man forsøge med transkutan nervestimulation – TNS.

Her sender man en svag strøm igennem området med smerter og dæmper på den måde smertens opstigning til hjernen. Nogen fysioterapeuter lejer TNS-apparater ud, og man kan også leje dem hos fx BC Medical Instruments i Hvalsø, tlf. 4640 7240. Mange mennesker har et sådant apparat, så man kan også spørge sig for hos naboer og venner.

Gør det pludselig rigtig ondt, kan man lægge en pose frosne ærter eller frosset brun sæbe på det smertende sted, men der skal være et viskestykke imellem.

Musik virker meget afslappende og smertestillende, og det er også godt at beskæftige sig med noget, der fanger opmærksomheden fuldstændigt, fx en spændende bog eller at male.

De kroniske smerter ved knogleskørhed stammer for det meste ikke fra knoglerne, men fra muskler, senebånd og sener, der bliver udsat for unaturligt træk, og fra betændelsesagtige gigtforandringer i de små sideled til ryghvirvlerne. Her kan man forsøge med stoffet MSM (methylsulfonylmethane), 2-5 gram to gange dagligt. Det er et helt uskadeligt stof og kan købes fra udlandet.

Det er godt at kombinere med glukosamin, et halvt til et gram tre gange dagligt, eller chondrotinsulfat (NutriLenk).

Man kan også undertrykke de smertegivende betændelsesagtige forandringer ved at undgå at spise mættet fedt (fra dyr samt mælkefedt) og transfedt fra fx bage- og stegemargarine. I stedet skal man spise fiskeolie, hørfrøolie, natlysolie, der dæmper de smertegivende processer. Man kan fx købe Livets Olie fra Agropharm i Polen, der er en fin olie. Danske afdelings Tlf. nr. er: 3262 0020. Eller man kan tage en daglig dosis af olien Udo’s Choice.

Det er vigtigt at hvile sig ofte, enten liggende eller halvsiddende, så de bløde væv i ryggen kan slappe af. Rygøvelser er imidlertid også vigtige for at styrke rygmusklerne.

her kan jeg anbefale bogen ”Din ryg længe leve – Morgengymnastik i sengen mod dårlig ryg”, af Erik Breum. Forlaget Columna.  

Comments are closed.