Vandladning, hyppig

Der kan være mange årsager til hyppig vandladning, så det er vigtigt at søge læge og eventuelt blive henvist til undersøgelse på en urologisk afdeling, der har speciale i vandværket og dets problemer. Det er vigtigt at have en så sikker diagnose som muligt.

Der kan blandt andet være tale om sukkersyge. Der kan også være tale om, at nyrerne ikke kan koncentrere urinen ordentligt om natten på grund af ændringer i blodtrykket og hjertefunktionen. Det medfører overvejende hyppig vandladning om natten.

Nogle drikker for meget vand og får derfor hyppig vandladning.

Nogen har en meget lille blærekapacitet, hvilket kan komme, hvis man vanemæssigt går tit på toilettet. Man kan så træne blære ved ikke at give efter for vandladningstrangen for tidligt.

Nogen danner ikke nok af det antidiuretiske hormon om natten. Dette hormon modvirker vandladning, når kroppen mangler vand, og der dannes mindre af det, når der er rigeligt vand i kroppen. Hormonet dannes i hypofysen.

Er der for lille produktion af hormonet, må man søge efter åragen, og kan man ikke finde nogen, så kan man forsøge at give en dosis af hormonet gennem næseslimhinden (indsnusning, fx Minirin) ved sengetid, nøjagtigt som man kan gøre det hos børn, der tisser i sengen om natten på grund af overfyldt blære, der også skyldes mangel på antidiuretisk hormon.

Comments are closed.