Virus på balancenerven

Mange mennesker med kortere eller længere varende svimmelhed får besked af deres læge eller ørelæge om, at der er tale om en “virus på balancenerven”. Dette kan godt være rigtigt, men i en del tilfælde er der i stedet tale om en forskydning af krystallerne (“ørestenene”) i det indre øre, hvilket typisk udløser svimmelhed ved stillingsændringer, fx når man lægger sig eller vender sig i sengen. Der går typisk nogle sekunder, før svimmelheden kommer.

Ørestenene trykker mod sanseceller i det indre øre ved stillingsændringer, så lillehjernen kan registrere, hvor vi befinder os i rummet, fx om vi står op eller ligger ned, eller ligger på venstre eller højre side. Har de forskubbet sig, passer signalerne ikke med erfaringen, og så udløses der svimmelhed. Det er en godartet lidelse.

Denne type svimmelhed kan ifølge en artikel i Archives of Family Medicine (vol 5, mar 1996) afhjælpes ved, at man gennemgår en række stillingsændringer, der har til hensigt at få ørestenene tilbage på plads igen. Fire ud af fem kan på den måde slippe af med svimmelheden eller få det væsentligt bedre.

Først skal man sidde op, dernæst ligge på ryggen i to minutter med hovedet drejet til højre ude over kanten af sengen (højre øre nedefter). Denne stilling vil ofte fremprovokere svimmelheden. Derefter skal man dreje sig rundt på maven og ligge med hovedet drejet til modsat side og næsen i en 45 graders vinkel i forhold til gulvet i de næste to minutter (også højre øre nedefter). Så skal man sidde op og må ikke ligge ned i de næste 48 timer. Man må sidde op og sove, men stoleryggen må ikke lænes mere tilbage end til 45 grader. Instruktionen skal følges nøje. Gør man ikke det, kan man risikere, at ørestenene flytter sig andre steder i balanceorganet, så svimmelheden fortsætter, men nu ved andre stillingsændringer end før.

Hvis symptomerne vender tilbage, kan man gentage proceduren.

Men det er altså kun ved svimmelhed, der skyldes stillingsændringer, at denne procedure kan forventes at virke.

Man kan også nogen steder på øre-næse-halsafdelinger ved hjælp af en vibrator få ørestenene på plads igen.

I et læserbrev i The Lancet den 30 november 2002 anbefales det at tage nogle ture i en rutschebane, hvis man har fået den godartede type af svimmelhed, der opstår ved stillingsændringer. En lytter har skrevet, at hun slpa af med sin stillingsbetingede svimmelhed efter en tur med båd til Polen i stormvejr.

Comments are closed.