Krydderier

Mange krydderier er rigtig gode for sundheden. Generelt indeholder de mange antioxidanter, der modvirker de skadelige virkninger af de frie radikaler, der dannes under iltens omsætning i kroppen, der øges, når vi spiser mere. Men krydderierne har desuden en række særlige virkninger.

Kanel nedsætter blodsukkeret og blodfedtet hos type 2 diabetikere, og er godt for fordøjelsen, mod smerter og stivhed i muskler og led, mod menstruationsbesvær, forebygger tandkødsbetændelse og blærebetændelse samt dræber colibakterier og andre bakterier. Kanel styrker også kredsløbet og modvirker blodpropper.

Hvidløg modvirker bakterier og betændelse, parasitter og svampe i mave-tarmkanalen, hjælper mod muskelsmerter, mod astma og bronkitis og modvirker smerter i tænder og gummer. Hvidløg nedsætter også kolesterol og forebygger åreforkalkning.

Muskatnød er godt mod søvnløshed og angst, afslapper musklerne, modvirker kvalme og opkastning samt fordøjelsesproblemer, fx diaré. Muskatnød er også godt mod ledsmerter, urinsyregigt og mod tandpine. Den nedsætter blodtrykket, forbedrer kredsløbet og nedsætter kolesterol, forbedrer evnen til at koncentrere sig og modvirker ufrugtbarhed og impotens. Pebermynte er godt for slimhinderne i munden og hele vejen gennem fordøjelseskanalen, modvirker irritabel tyktarm, hæmmer vækst af svampe og bakterier, modvirker allergi og astma.

Ingefær er Østens foretrukne husmiddel mod en række symptomer og sygdomme. Den modvirker kvalme, køresyge og andre maveproblemer, modvirker morgenkvalme hos gravide og svimmelhed. Immunsystemet styrkes, og ingefær beskytter mod bakterier og svampe. Desuden fremmes sundheden i hjertet og kredsløbet. Oregano er en rig kilde til antioxidanter og samtidig et naturligt antibiotikum. Curcumin i karry modvirker blandt andet gigt, betændelse og cancer, problemer med fordøjelsen og hudlidelser.

Gule sennepsfrø, som er basis for sennep, har også en række gode virkninger. De skal være et næsten ufejlbarligt middel mod alle slags sygdomme i fordøjelses- organerne, mod svaghed, hæshed, stenbesvær, vandladningsbesvær og astma. De skal kunne styrke hele organismen, forbedre blodet og indvirke positivt på nerverne samt trække hårkarnettet sammen. Man skal tage en teskefuld hele, gule sennepsfrø to til tre gange dagligt, fx før frokosten og før middagsmaden, og evt før man går i seng. Der skal ikke være bivirkninger udover måske lidt ubehag i maven de første 14 dage, hvor man så kan nøjes med at tage dem to gange dagligt.

I mine bøger har jeg fundet sennepsfrø som anbefalet for afføringen, til at stimulere fordøjelsen i tyndtarmen med og derfor til at fremskynde fordøjelsen med, som gode mod hikke, som et middel til at sænke kolesterol, blandt andet på grund af et stort indhold af magnesium, mod muskelkramper og smerter, mod kvalme, og som et middel til at øge forbrændingen, så man brænder ekstra kalorier af. I en engelsk undersøgelse skal en teskefuld sennep have øget forbrændingen med en fjerdedel. Det skal også have anti-bakterielle egenskaber og være godt mod forkølelse og bihuleproblemer, da det virker slimløsende. Siden antikken har de foretrukne fødevarer til behandling af lunge- og luftvejslidelser været sennep, hvidløg og chilipeber.

Comments are closed.