Blefarospasme – øjenknibninger

Der er tale om en dystoni, der på latin kaldes blefarospasme. Det er tilrådeligt, at blive undersøgt hos en neurolog for at få en sikker diagnose. Dystoni er betegnelsen for ufrivillige spændinger – spasmer – i muskler, hvilket kan give unormale bevægelser og stillinger af kropsdelene. Bedst kendt er nok torticollis – skævhals, hvor hovedet tvangsmæssigt drejes skævt, og blefarospasme – ufrivillige øjenknibninger, samt skrivekrampe, men der findes mange former for dystoni.

Blefarospasme ses næsten udelukkende hos voksne personer, og de fleste udvikler sygdommen i 50-70 års alderen. Den er dog ikke sjælden hos yngre personer og er tre gange så hyppig hos kvinder som hos mænd. Man regner med, at der i alt er cirka 400 i Danmark med blefarospasme. Men da mange ikke er klar over, at det er en sygdom, kan der godt være mange flere.

Blefarospasme udvikler sig som regel gradvist, og symptomerne kan variere meget fra dag til dag. Træthed, stress, TV-kigning, stærkt lys, vind og kulde forværrer også symptomerne. Nogen kan ved let berøring eller tryk ved øjet dæmpe symptomerne.

Årsagen er funktionsændringer i afgrænsede dele dybt inde i hjernen (basalganglierne), med fejlsignaler fra hjernen, der medfører de ufrivillige sammentrækninger. Sygdommen er ofte arveligt betinget (genetisk) og begynder i barndommen.

Voksne kan også få dystoni ved langvarig behandling med lægemidler mod sindssyge – de såkaldte neuroleptika, eller på grund af hjerneskade, infektioner eller forgiftninger. Nogen får kun symptomer, når de bliver stressede eller nervøse.

Hos en lille del kan symptomerne forsvinde eller bedres af sig selv, og medicin kan hjælpe på nogen af symptomerne, men ikke helbrede.

Man behandler med indsprøjtning af botulinum toxin – pølsegift – i bittesmå mængder. Det får musklerne til at slappe af i fra 10 til 16 uger, hvorefter behandlingen skal gentages. Behandlingen foretages oftest på en neurologisk specialafdeling. Nerve- og muskelvævet bliver ikke ødelagt, og der er ofte meget fin virkning. Der er kun sjældent bivirkninger.

Der er ikke fundet sikker effekt af akupunktur, homøopatisk behandling eller zoneterapi, men det kan være værd at prøve. Under alle omstændigheder er det vigtigt at prøve at undgå de ting, der erfaringsmæssigt forværrer symptomerne. Solbriller kan for eksempel hos nogen dæmpe symptomerne.

Jeg vil råde til at kontakte Dansk Dystoniforening, Solhøjpark 16,

3520 Farum. Tlf/fax: 44 95 51 65. Tlf 2 : 70 26 61 60. E-mail : formanden@dystoni.dk

Hjemmeside: http://www.dystoni.dk .

Her kan man få flere oplysninger om dystonier, blandt andet om blefarospasme.

Comments are closed.