Tynd hud efter behandling med binyrebarkhormon

Behandling med binyrebarkhormon kan være livreddende, da den blandt andet undertrykker betændelsestilstande i kroppen, hos dig i lungerne. Den er ved astma og rygerlunger, der nu kaldes KOL, med til at sikre, at man får ilt nok.

Alternativet kan være døden, og så må man jo tåle de til tider skrappe bivirkninger, som binyrebarkhormon kan have, blandt andet med tynd hud og tendens til hudblødninger. Blodkarrene i huden bliver skøre, og underhuden så svækket, at huden bliver tynd og let går i stykker, hvis man slår sig, eller nogen tager hårdt fat på en. Der er nedsat elasticitet i huden, der også let revner i underhuden, så der opstår strækmærker.

Det er meget svært at genoprette en normal hud, men der er meget, man kan gøre for at

bedre situationen. Det er vigtigt at drikke nok, da vandmangel gør huden tør og skader den.

C-vitamin, for eksempel et gram to gange dagligt, er vigtigt for dannelse af kollagen i underhuden og for at styrke blodårernes vægge. Calcium (kalk) er også vigtig for huden, ikke kun for knoglerne. Det er K-vitamin også, for det hjælper blodet til at koagulere, hvis der går hul på blodårerne.

Det er generelt vigtigt at få en sund og naturlig kost, hvilket kan være et problem for mennesker med rygerlunger, der ofte spiser for lidt og derfor ikke får nok af alle vigtige næringsstoffer.

Protein er vigtigt for genopbygning af huden, og kniber det med at spise nok kød, fisk, æg, surmælk mm, så kan det være en god idé at tage tilskud af ProTabs, der indeholder alle de vigtige proteiner, eller af et andet næringspræparat med protein.

De sunde fedtsyrer har også stor betydning for huden, især gammalinolensyre (GLA), som mange har svært ved at danne nok af selv. GLA findes blandt andet i kæmpenatlysolie. Fiskeolie er også godt, både for huden og mod KOL. Omega-3 fedtsyrerne i fed fisk og hørfrøolie skal fylde meget i kosten for, at balancen med omega-6 fedtsyrerne er i orden. Vi får generelt mindst tyve gange for meget af omega-6 fedtsyrer, oftest fra margarineprodukter og planteolier som majsolie og solsikkeolie.

Huden har også brug for en række vitaminer og mineraler, blandt andet A- og E-vitamin,

alle B-vitaminerne, lecithin, zink, mangan og kisel. Jorden og dermed kosten i Danmark er også fattig på selen og jod, som begge er vigtige for hudens trivsel. Svovl er meget vigtigt for huden og kan tages som MSM, to gram to gange dagligt. Der findes gode blandede kosttilskud til huden, med indhold af de fleste af de ting, som huden har brug for.

Alle disse ting tages gennem munden, men huden kan også gavnes ved at tilføre næring udefra. Man bør undgå kunstige kemiske stoffer og vælge naturmidler, for eksempel Mellisa Multivitamin-Creme om dagen og AHA-Frugtkomplex-Creme om natten, da den gør huden mere følsom for solen. Men der er mange andre gode hudmidler. Blid massage af huden med cremerne er også godt.

Comments are closed.