Skinnebenssmerter og smerter ved belastning

Idrætsfolk og andre, der bruger benene meget, for eksempel til boldspil, og løb, kan opleve at få smerter i skinnebenet, for eksempel efter nogle timers løb. Det samme kan ske, når man vandrer i bjergene, især på vej ned.

Der kan her være tale om det, man på latin kalder tibiaperiostit, på dansk betændelse i knoglehinden på skinnebenet. De er en meget almindelig ting hos idrætsfolk og fodboldspillere. Det er trækket fra musklerne i den hinde, der sidder omkring skinnebenet, der fremkalder smerterne.

Det bedste er at blive undersøgt af en idrætslæge elleer idrætsskadekyndig ortopædkirurg, så man kan være sikker på, at diagnosen er rigtig. Er man medlem af en idrætsklub, vil lederne kunne hjælpe en med at finde en idrætslæge, hvis der ikke er tilknyttet en læge til klubben.

I de fleste tilfælde er smerterne sammenhængende med forkert brug af fødderne, der drejes på en forkert måde, så trækket fra musklerne på skinnebenets knoglehinde bliver for stærk. Der kan så komme småblødninger i knoglehinden og en betændelsesagtig reaktion, der medfører smerterne.

Der er i mange tilfælde også tale om forkert træning, og vedkommende ikke er kommet sig helt igen. Man skal ikke øge intensiteten af træningen med mere end 10% om ugen.

Når symptomerne kommer, skal der behandles med is (viskestykke imellem) i 15 minutter ad gangen, og benet skal hæves. Der skal gøres strækøvelser med underbenet 3-4 timer dagligt, og fodbuen skal styrkes og understøttes, fx med taping. Fodtøjet skal også være i orden.

I nogle tilfælde kan der blive tale om en operation, der kan skabe bedre plads til musklerne på underbenet, der kan komme i klemme mellem seneplader, når de hæver udner belastning. Det vil idrætslægen vide alt om.

Der er beretninger om romerske soldater, der, når de skulle løbe langt og fik smerter skinnebenene, med deres sværd skar benet op, så musklerne kunne få bedre plads. Det vil jeg dog ikke tilråde, at man selv gør.

Comments are closed.