Tissetrang i utide

Hvordan kan man hæmme sin vandladning?

Mange har oplevet at få trang til at komme af med vandet på tidspunkter, hvor det umuligt eller pinligt, for eksempel under en langvarig gudstjeneste. Ikke mindst hvis man har en officiel funktion. Der er imidlertid visse muligheder for at undgå at komme i en sådan knibe.

Mængden af urin er under indflydelse af det antiduretiske hormon, ADH. Er der vandmangel i kroppen, dannes der mere ADH, der nedsætter dannelsen af urin til et minimum. Har man overskud af væske i kroppen, nedsættes dannelsen af ADH, hvorved urindannelsen øges. Alkohol hæmmer også dannelsen af ADH, så man lettere får mangel på væske.

Dannelsen af ADH øges af smerter, stress og lavt blodsukker, og nikotin frigør ADH. Kvalme og opkastninger øger mængden af ADH betydeligt, helt op til 100 gange, mens kulde øger trangen til vandladning.

Koffein øger udskillelsen af natrium (bordsalt), der holder på vandet i kroppen, så det er ikke smart at drikke kaffe eller cola, hvis man skal holde sig længe.

Et hormon i binyrebarken ved navn aldosteron regulerer vandoptagelsen i nyrerne ved at fremme optagelsen af natrium og ved at udskille kalium. Har man overskud af kalium i kroppen, vil man derfor lettere kunne holde på sit natrium og dermed på vandet. Det er nok det, der er baggrunden for Inge Correll’s råd under Frederik og Marys bryllup om at spise bananer, når man skal kunne holde sig længe. Bananer indeholder meget kalium.

Comments are closed.