Statisk elektricitet

Statisk elektricitet opstår, når to flader gnider mod hinanden, især hvis der er tale om kunststoffer.

Det kan for eksempel typisk ske ved gang, især når man slæber på fødderne og har såler af kunststof. Man kan også oplades ved at gnide mod stof, for eksempel på en stol eller sofa. Opladningen afhænger også af luftfugtigheden. Jo lavere, jo mere opladning. Derfor forekommer generne mest om vinteren.

Visse former for elektronisk udstyr kan også blive opladet med statisk elektricitet.

Også under bilkørsel kan man blive opladet. Det kan i nogen grad modvirkes ved at forsyne karosseriet med en gummi-slæbeskinne med indbyggede metaltråde. Man opdager, at man er opladet ved, at der kommer en gnist eller et smæld over fingrene når man med fødderne på jorden berører bilens håndtag. Det føles ikke så slemt, når man rører med håndroden i stedet for fingrene.

Man kan sprøjte tæpperne eller vaske gulvet med et anti-statisk middel (husk åndedrætsbeskyttelse).

Skifte til andre sko.

Lægge en måtte under skrivebordet af et andet materiale. Der findes anti-statiske belægninger.

Man kan undgå at bruge trøjer og andet af kunststof.

Læs mere på Internettet. Fx på www.google.com danske sider. Skriv statisk elektricitet

Comments are closed.