Urinlugt

Mørk og koncentreret urin vil næsten altid lugte, mens lys og normal urin sjældent lugter. Det er derfor vigtigt at drikke mindst to liter væske dagligt og mere, hvis man sveder meget.

Har urinen en ubehagelig lugt, skal man tænke på, om lugten kan hænge sammen med noget, man spiser. Asparges giver næsten altid en ubehagelig lugt af urinen. I nogle tilfælde kan æg, der indeholder en del svovl, også give lugt. Det samme gælder får andre svovlholdige fødevarer, for eksempel kål.

Tager man vitaminpiller og andre kosttilskud, kan årsagen også ligge her. Især B-vitaminer kan give en ubehagelig lugt af urinen. Hvidløg også.

Somme tider kommer lugten ikke fra urinen, men fra skeden, hvor der kan være infektion med bakterier, der blandt andet kan give udflåd med fiskelugt.

Hvis man er på slankekost, hvor man udelukker sukker, mel, kartofler, pasta og andre hurtigt optagelige kulhydrater, går man over til fedtforbrænding (det er det, der virker ved Atkins kosten), og så dannes der ketonstoffer i kroppen. Når disse kommer ud i urinen, vil den lugte lidt a la acetone, og samtidig vil udåndingsluften også lugte.

Der findes også sjældne stofskiftesygdomme, hvor der udskilles stoffer i urinen, som lugter.

Comments are closed.