Armsved

For det meste stammer vores kropslugt fra sved. Vi har to slags svedkirtler. Den ene slags producerer klar og lugtløs sved, som fremkommer overalt på kroppen og hvis vigtigste rolle er at regulere kropstemperaturen. Den anden slags produceres af kirtler under armene og i lysken. Denne sved er tykkere og har i vor tid intet særligt formål.

Sveden er lugtfri, lige til bakterier på hudens overflade går i gang med den. Der produceres så meget lugtende stoffer. De fleste med en stærk kropslugt er født med større og mere aktive svedkirtler af den sidste type (apokrine kirtler). Det har noget med generne at gøre.

Lugten fra sved, der er nedbrudt af bakterier, kan ofte stamme fra tøj, som ikke er vasket eller renset efter at have været påvirket af sveden. Ældre kan have problemer med at lugte deres egen svedlugt og kan have brug for, at venlige mennesker gør dem opmærksom på lugten.

Det kan være en fordel at fjerne hårene i armhulen, der kan holde på sveden og de ildelugtende forbindelser, som bakterierne har dannet.

Svedproduktionen reguleres af det ubevidste nervesystem. Ved stærk armsved anvender man i dag ofte indsprøjtning af botulinum toxin (pølsegift) i bittesmå mængder. Det har ofte meget god effekt, da det lammer det ubevidste nervesystem til armhulerne.

Deodoranter har en hæmmende virkning på svedkirtlerne på grund af aluminium forbindelser, der måske kan være skadelige, når de optages i kroppen. Desuden indeholder de ofte parfume og andre kemiske stoffer, der optages i kroppen og kan medføre allergi og eventuelt skade kroppen på anden måde.

Der findes ”saltsten”, som man kan gnide armhulerne med. Det er naturligt alun,

der også er et aluminiumsstof, men en anden art aluminiumsforbindelse end den,

der normalt bruges i deodoranter. Alunstenene kan også købes i en sprayflaske, som

fyldes op med vand, som efterhånden opløser mineralstenene.

Organisk kokosolie kan bruges til at smøre armhulerne med. Kokosolien indeholder

bakteriedræbende forbindelser. Kokosolien kan kombineres med et par dråber Tea Tree olie, der er stærkt bakteriedræbende.

Det er godt at tage et tilskud af zink, for eksempel som tablet på 30 eller 40 mg om aftenen. Man kan også smøre armhulerne med lidt zinkliniment.

Nogen har haft glæde af at bruge bagepulver til at modvirke sved under armene.

Comments are closed.