Quervain, morbus de forsnævret seneskede til tommelen

De Quervains seneskedebetændelse viser sig ved en smertende irritation i de sener, s

som bevæger tommelfingeren ud til siden og opefter. Smerterne sidder typisk ved håndleddet og nederst på underarmen, især ved bevægelser af håndleddet.

Årsagen er oftest en overbelastning på grund af uvante bevægelser af håndled og tommelfinger, for eksempel gentagne løft og bevægelser fra side til side. Generne kan dog også opstå uden forklaring. Senerne til tommelfingeren løber gennem snæver seneskede, og nogle mennesker har to seneskeder til senerne og har en øget tendens til at få de Quervains seneskedebetændelse.

Første skridt i behandlingen er at forsøge at undgå bevægelser og arbejde som udløser smerter i seneskederne. Typisk hvor man skal holde godt fast med hånden eller dreje meget i håndleddet.( fx skrue skruer i). Hyppige tryk med tommelfingeren på kontrolknapper kan også medføre smerterne.

Man kan købe særlige støttebandager, som ikke kun støtter håndleddet, men også tommelfingeren.

Ved opblussen af smerterne kan man lægge en ispose på i 5-15 minutter. Der skal være et viskestykke mellem isposen og huden.

Man kan også bruge kølende gel, fx Biofreeze eller IcePower.

Der findes også andre cremer med indhold af fx MSM, glukosamin eller andre stoffer, som dæmper de smertegivende forandringer.

Lægeligt kan man bruge gigtmedicin, fx ibuprofen, som dog kan medføre problemer med maven og andre bivirkninger, især ved længere tids brug. Lægen kan også sprøjte

binyrebarkhormon (cortison) ind i det mest smertende område. Begge dele har til hensigt at dæmpe den inflammation (betændelsesagtige forandringer), som er årsag til smerterne. En eller to indsprøjtninger hjælper to ud af tre.

Jeg kan råde til at prøve med naturmidlet Boswellia serrata, fx som Reumazall. Man kan købe det hos Matas eller i en helsekostforretning. Det har ofte en meget fin virkning på bindevævslidelser og gigtsymptomer i det hele taget. Reumazall indeholder også ingefær, guggul og gurkemeje (curcumin), hvilket også er gavnligt mod smerter på grund af betændelseslignende reaktioner.

Jeg vil desuden råde til at tage MSM, to gram to gange dagligt. Det kan købes som pulver hos Matas eller i en helsekostforretning (det er det billigste) eller som kapsler på tlf. 4827 7110, eller Golden Health, tlf. 4052 4015. Evt. fra England efter bestilling over www.slidgigt.com

I sværere tilfælde hjælper en lille operation, hvor man spalter den snævre seneskede, så der bliver bedre plads til senen eller senerne. Fire ud af fem kan hjælpes på denne måde, men enkelte vil efter operationen få følelsesløshed på håndryggen eller ømhed af arret. Man kan modvirke denne ved at smøre en creme med MSM og glukosamin på arret.

Mættet fedt får ofte smerterne til at blusse op, mens de sunde fedtsyrer i blandt andet fiskeolie, sælolie (Omega Plus), Nutridan Strong, hørfrøolie og kæmpenatlysolie kan dæmpe smerterne betydeligt. Hørfrøolie og kæmpenatlysolie kan fås sammen som ”Livets Olie”, der er af høj kvalitet. Man kan evt. blande olien i Noni-juice, der i sig selv modvirker inflammation på grund af indhold af flere antiinflammatoriske plantestoffer.

Man kan også forsøge med et tilskud af B6-vitamin, 100 mg dgl, og magnesium 500 mg dgl. i nogle måneder. Det kan have en fin effekt. En stor dosis B12-vitamin kan supplere denne behandling godt.

Endelig kan man også forsøge med omslag med knuste bukkehornsfrø, der skal opvarmes med lidt vand, så vandet fordamper i løbet af nogle minutter. Man lægger så de varme, knuste frø i et stykke lærred og anbringer det på det sted, man har ondt, som et omslag. Man skal lade det ligge et stykke tid efter, at det er blevet koldt.

Comments are closed.