Køresyge og søsyge

Køresyge opstår, hvis der kommer ubalance mellem det, man ser, og de oplysninger, der kommer til lillehjernen fra balanceorganet, der mærker alle køretøjets bevægelser. Hvis øjnene ikke giver de samme oplysninger til lillehjernen, kan der opstå kvalme og opkastning. Køresyge er hyppigst hos børn.

Det er derfor vigtigt at følge med i, hvad der sker udenfor bilen, og at lade være med at læse eller kigge ned på noget andet, mens man kører, hvis man har tendens til køresyge. For at få børn til at kigge ud, kan man lave lege, hvor man fx tæller biler med forskellige farver, eller kigger efter dyr og andet til begge sider af vejen.

Køresyge er hyppigst, når man er sulten eller mangler vædske. Den er mindst, når man har spist kort tid før. Man kan også tage en spiseskefuld honning et kvarter før afgang og evt. igen lige før. Spis snacks ind imellem under rejsen, fx kiks.

Tendensen til køresyge er mindst, når man sidder stille, og luften er frisk. Det hjælper at trække vejret dybt – helt ud og ind, nogle gange.

Ingefær har en udmærket forebyggende virkning på køresyge, når man tager det lidt før, man skal køre. Fx som en tablet (Urizal, Zingiberin, Rejsetabs) eller som ingefærthé.

Man kan også lave en frugtjuice af to æbler, en pære og et stykke frisk ingefær.

Thé på hindbærblade har også en virkning mod kvalme og køresyge. Det beroliger maven.

Der findes et specielt akupressur-armbånd, der er konstrueret sådan, at det trykker på et

akupunkturpunkt – Nei-Kuan – også kaldet p6-punktet. Det har vist sig, foruden at hjælpe mod transportsyge, også at kunne hjælpe mod graviditetskvalme samt kvalme efter bedøvelse og kemoterapi. Når Sea-Band er placeret rigtigt, trykker det præcist på Nei-Kuan punktet med en knap. Man kan se mere om det på Internetaddressen www.seaband.dk eller ved at ringe til 8630 0904. Fax: 7020 6017 E-mail: seaband@seaband.dk Undersøgelser viser, at SeaBand virker mod køresyge, søsyge og graviditretskvalme.

Et ander firma sælger et lignende armbånd under navnet Travelband. Se www.travelband.dk

I ”Alle Tiders gode Råd om Helse” fra Haases Forlag findes følgende gode råd mod køresyge: Drik bitter lemon sodavand før turen, og hvis du bliver køresyg. Sug på en citronskive eller tag syrlige drops. Hav noget i skødet og hold på det under turen, fx en pude, taske eller for børn et yndlingsdyr. Spis noget salt mad før turen. At spise et stykke mørk chokolade kan hjælpe mod kvalmen. En tot vat i det ene øre skulle også kunne forebygge køre- og søsyge.

Man kan også købe et antihistamin på apoteket. Det virker i reglen lidt sløvende.

Søsyge

Søsyge viser sig ved svimmelhed, kvalme, opkastning, hovedpine, bleghed og koldsved.

Søsygen opstår, når skibets bevægelser ikke svarer til det, man kan se. Fx når man befinder sig under dæk, og ikke kan se skibets bevægelser i forhold til vandet. Eller hvis man er fuldt optaget af at læse eller spille et spil. Inde i det indre øre findes balanceorganet med buegange, som der er væske i. Bevægelserne i denne væske og tryk fra øresten eller krystaller inde i buegangene meddeler til lillehjernen, hvor man er i rummet, altså om man står op, ligger ned eller fx står skævt. Hvis øjnene siger noget andet til lillehjernen, sender den svimmelhedssignaler og stimulerer vagusnerven til maven.

Dårlig luft i kahyt eller salon, fx med en masse tobaksrøg, vil også forværre tendensen. Er man i sin kahyt, er det bedst at ligge ned. Ellers er det bedst at være på dækket eller ved et vindue, så man kan følge med i, hvordan skibet bevæger i forhold til havets overflade. Den friske havluft ude på dækket er meget sund. Man skal blot være rigtigt påklædt i forhold til vejret. Det bedst at opholde sig nær skibets center, da det bevæger sig mindst her.

Man kan på recept få depotplastre med hyoscin og scopolamin (Scopoderm R) fra apoteket. De sættes bag øret 5-6 timer, før virkningen ønskes. Man må kun bruge et plaster ad gangen, og man skal vaske hænder, efter at det er blevet sat på, så midlerne ikke kommer i øjnene. Børn under ti år må ikke bruge dette plaster. Bivirkningerne kan i øvrigt være let mundtørhed, søvnighed og store pupiller samt sløring af synet.

Selvom der måske ikke er den store risiko ved at give et antihistamin med virkning på søsyge og køresyge, fx en halv Marzine eller Postafen, så bryder jeg mig ikke meget om at fylde medicin i børn. Jeg vil foreslå, at man forsøger med ingefær i stedet. Der findes ingefærtabletter til specielt denne brug. Spørg på apoteket.

Der er ligesom ved køresyge mindre risiko for søsyge, når man er mæt, men ikke overmæt, og altså større når man er sulten eller mangler væske. Man skal undgå fed mad.

Akutryk (akupressur) på et punkt tre fingersbredder ovenover håndledsfuren på håndfladesiden af underarmen kan være en hjælp, og som nævnt ovenfor kan man købe et bånd til håndleddet, der trykker på dette punkt – Seaband. Se ovenfor under køresyge.

Det samme gælder massage på øverste ende af lægbenet lige under knæet.

Når man kommer i land efter at have vænnet sig til skibets bevægelser, kan der ske det, at man går lidt usikkert, for balanceorganet og lillehjernen skal lige vænne sig til det faste grundlag igen. Det er altså ikke altid, at søfolk, der slingrer lidt, er fulde.

Flyvesyge

Nogen får det dårligt, når de skal flyve. Det er ofte et stærk psykisk moment på grund af en mere eller mindre udtalt angst for at flyve. Det kan derfor være godt at tage lidt beroligende inden flyveturen eller at drikke en kop kamillethé. Ved mere udtalt flyveangst kan man få hjælp fra en psykolog eller gå på et kursus mod denne form for angst. Spørg fx SAS.

Det er også vigtigt, at maven ikke er tom, når man flyver, og at man har fået nok vædske. Under flyveturen bør man ikke drikke spiritus, men gerne rigeligt af vand.

I øvrigt kan man benytte rådene under køresyge og søsyge

Comments are closed.