Neglesvamp

En medvirkende årsag til svampeangreb på hud og negle er fugtighed på huden eller omkring neglene. Ved fodsvamp typiske våde sokker og tætte sko. Her trives svampene godt. Det er derfor bedst at skifte sko ofte, helst gå med sandaler, og at pudre strømper og sko med enten talkum eller svampedræbende pulver under behandlingen.

Sokker skal vaskes i desinficerende væsker, eller evt. efter vask skylles op med fortyndet Atamon. Det er bedst med sokker, der er svedtransporterende (kunststof) eller bomuld. Jeg har aldrig hørt, at kulde kan dræbe svampesporer. Det kan varme derimod, fx en tur i tumbleren.

Neglesvamp er meget svær at komme af med, også selvom man anvender det tunge skyts med svampedræbende lægemidler, der ikke er uden bivirkninger, især på lever og hud.

Det bedste og mest effektive middel, jeg kender, er at få fjernet neglen helt, og derefter pensle dagligt med et svampedræbende middel, indtil neglen er vokset helt ud igen.

Man kan fx bruge Atamon eller Tea Tree olie.

En ung pige, der selv lider af neglesvamp på den ene fod, skrev til Spørg om Sundhed om et råd, hun fik fra en ældre dame om, at hun skulle smøre sine negle med Mentholatum. Man smører et tykt lag på hver aften og sover med en bomuldssok på. Det hjælper ret hurtigt, men desværre blir neglene lidt bløde. Menthol findes især pebermynteolie. Det virker bakteriehæmmende og i høje koncentrationer desinficerende. Svampe kan heller ikke tåle menthol, så det er også værd at prøve.

Kneipp fodbadesalt og fodbalsam er et skånsomt men også et effektivt middel til at komme fodsvamp og neglesvamp til livs. Ligeledes er produkterne velegnet til opheling af sprukken hud. Kan også anvendes af diabetikere.

Fodbadesaltet består af en ren og naturlig sydesalt tilsat calendula og rosmarin som grundingrediens. Man kan se mere på hjemmesiden www.butik.kost.helse.dk

Comments are closed.