Nedsunken forfod forfodsplatfod

Nedsunken forfod kan skyldes mange ting, fx højhælede sko, overvægt med stort tryk mod foden, for lidt brug af fødderne og alderen. Bruger man ikke sine fødder, vil fodmusklerne blive svage, og så kan de ikke holde forfodsbuen oppe.

Når forfoden med mellemfodsknoglerne falder ned, vil tæerne automatisk efterhånden blive til hammertæer. I de tidlige stadier kan man, ved nedefra at presse forfoden på plads i sin normale bue, se tæerne rette sig ud. Men efterhånden vil tæerne stivne som hammertæer, der støder mod overlæderet, så der kommer ligtorne og hård hud ovenpå de yderste led, og samtidig vil der også dannes ligtorne og hård hud under den nedsunkne forfod, svarende til leddene mellem mellemfodsknoglerne og tæernes knogler. Hård hud på fødder og tæer melder om fejlstillinger i foden eller fodtøj, der ikke passer til foden.

Har man problemer med fødderne, kan man bede sin læge om at kigge på det og evt. henvise til en ortopædkirurgisk speciallæge, der kan ordinere specielle indlæg, hvis det er nødvendigt.

Er man kommet i tide, kan man måske nøjes med at gå til en statsautoriseret fodterapeut og få råd om fodgymnastik, der kan styrke fodmusklerne, og råd om rigtigt fodtøj, der passer til fødderne. Fødderne må ikke gerne blive skoformede, men skal forblive fodformede.

I de lette tilfælde behøver man heller ikke speciallavede indlæg, men kan købe forfodsindlæg i en rigtig skoforretning, hvor man også kan få vejledning i at placere dem rigtigt i skoene.

Problemer med fødderne kan forplante sig til benene og videre til ryggen, så det er vigtigt at holde dem i så god og normal stand som muligt for ikke at miste sin frihed til at gå, hvorhen man vil. Der findes Foreningen for Fodsundhed, hvis formål det er at virke for større fodsundhed samt at udøve rådgivende og oplysende virksomhed.

En endnu bedre løsning er at bruge sko fra Masai Barefoot Technology – MBT sko.

Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Foden afvikles fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne. Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt.

Comments are closed.