Slim i halsen

Jeg har fået konstateret kronisk halskatar og har i flere år haft slim i halsen, især om morgenen. Jeg har ikke hoste, ryger ikke og har ikke et arbejde, hvor der er meget støv. Jeg skyller hals og næse i saltvandsopløsning. Det løsner meget, men det vil ikke gå væk. Det er et dagligt ubehag med så megen slim.

E

Ved kronisk halskatar er der en stadig irritation i halsen, oftest på grund af betændelsesforandringer, men rygning og udsættelse for støv og andre irritanter i luften kan også spille en rolle, ligesom en meget tør luft og væskemangel. Selv om der ikke er synligt støv i luften, kan der fx være støv fra kopimaskiner. Derfor er det nu ikke tilladt at have printere, fotokopimaskiner mm., der afgiver tonerpulver og andet irriterende til luften, stående i rum, hvor mennesker har deres arbejdsplads, fx på kontorer.

Noget andet, der kan være årsagen til halskatar, er kronisk bihulebetændelse, hvor den øgede slimproduktion løber ned i halsen og irriterer. Det vil være klogt at bede om en undersøgelse hos en øre-næse-halsspecialist for at få klarhed over årsagen til slimen og få fjernet denne årsag, hvis det er muligt, evt. ved behandling. Der kan evt. være tale om mangel på næringsstoffer, så slimhinden ikke har den normale modstandskraft. Her kan man fx tænke på B-vitaminer, zink og kisel. Allergi er også en mulighed.

Foruden en kombineret vitamin-mineraltablet, zink og kisel vil det ofte kunne hjælpe med en daglig dosis fiskeolie, der styrker slimhinderne og nedsætter irritationen i dem. Derved nedsættes slimproduktionen.

Naturmidlet Membrasin, der er ekstrakt af Havtorn, er rigtig godt for slimhinderne.

Fra en læser har jeg fået et råd mod slimdannelse i halsen. Læseren har altid et æble med, når hun går i seng, og et bid af æblet klarer problemet for hende. Æbler er gode for meget, bl.a. for at holde lægen væk.

Naturmidlet Bidro er også en mulighed, og der findes i det hele taget mange gode husråd mod halskatar, fx Propolis mundspray, kamilledamp, kamillete, echinaceapræparater og pebermynte.

Comments are closed.