Achalasi – synkestop

Ved achalasi er der tale om, at ringmusklen mellem spiserøret og mavesækken ikke kan slappe af, når man spiser. Det skyldes en nerveforstyrrelse og medfører, at spiserørets muskler så heller ikke arbejder normalt. Maden stopper op lige før mavesækken.

I de fleste tilfælde kan man ikke finde nogen årsag, men stråling, forskellige gifte, medicin, nerveforstyrrelser i tarmene og visse kræftformer kan medføre achalasi. Måske også visse drikke som fx cola, der er meget surt. Stress og for hurtigv vejrtrækning kan også være med til, at lukkemusklen nederst i spiserøret er for stram.

Læs på www.dsgnet.dk under Buteyko terapi.

Symptomerne er, at man føler, at maden ikke kan synkes ordentligt, og der kan være brystsmerter og opgylpen af det, der ikke kan passere. Lukkemusklen er en glat muskel, der ikke er under viljens kontrol.

Man vil normalt undersøge ved hjælp af røntgenundersøgelse, hvor man følger den indgivne kontrasts vej gennem spiserøret, men det er ikke altid muligt at se noget på denne måde. Man kan også måle trykket i en ballon, som man prøver at udvide lukkemusklen med. Normalt slapper musklen af ved synkning, men ikke ved achalasi.

Desuden vil man foretage en kikkertundersøgelse.

Nogen lærer sig at presse maden igennem den stramme lukkemuskel ved at puste ud, mens de holder for både næse og mund (Valsalva’s manøvre). Derved øges trykket inde i brystkassen og også trykket mod det fyldte spiserør.

Behandlingen består i at give blød føde (undgå klumper), og at lære at tygge maden grundigt, hvilket også er godt for fordøjelsen.

Nitroglycerin kan slappe ringmusklen af, men kan som bivirkning medføre hovedpine.

Beroligende og muskelafslappende medicin kan også vær en hjælpe, men man kan blive afhængig af medicin.

Stoffet nifedipin, en såkaldt calciumkanalblokker, hjælper også nogen, men det kan give bivirkninger.

Man kan forsøge med akupunktur eller zoneterapi.

Mere håndfast kan man forsøge at udvide lukkemusklen med ballon, eller man kan skære lukkemusklen delvist over.

Det nyeste og mest lovende er i de svære tilfælde at sprøjte en lillebitte mængde botulinustoxin (“pølsegift”) ind i lukkemusklen. Det gøres normalt kun på neurologiske specialafdelinger. Efter behandling kan der forekomme tilbageløb af mavesyre og mavesaft til spiserøret (refluks), men dette er lettere at behandle end achalasien.

Comments are closed.