Affektanfald og affektkramper (breath holding spells)

Affektkramper og affektanfald er ret almindelige. De kommer typisk, når barnet slår sig eller bliver gal over et eller andet. Det skriger, men så stopper vejrtrækningen, og nogen får kramper og stivhed i kroppen og kan blive bevidstløse et par minutter. Huden kan blive blårød under anfaldet, og bagefter er barnet ofte træt og medtaget. Man skal passe på, at barnet ikke falder ned og slår sig under anfaldet, men ellers lade det ligge i fred, mens man holder øje med det.

Affektanfaldene er mest almindelige i 2-3 års alderen, hvor barnet er i trodsealderen og udvikler sin personlighed. Der er ingen komplikationer eller følgesygdomme senere, og anfaldene forsvinder altid før skolealderen. Det er imidlertid vigtigt at sikre sig, at der virkelig er tale om affektanfald og ikke andre sygdomme som fx epilepsi, så det er en god idé at få en konsultation hos en børnelæge eller børneneurolog. I øvrigt kan man konsekvent sætte kærlige grænser for barnets udfoldelse. Så plejer affektanfaldene at forsvinde, når barnet opdager, at det ikke får noget ud af dem.

Der er en sammenhæng mellem affektanfald og jernmangel. En stor del af børn me affektkramper har blodmangel (lavt hæmoglobin), der kan give mange problemer. Børn, der mangler jern, bliver ofte noget umulige, spiser ensidigt, ofte kun mælkeprodukter (der ikke indeholder jern), får et dårligt immunforsvar og bliver forsinkede i deres intellektuelle udvikling.

Hgb er hæmoglobin, som man i dag bruger til at måle blodmangel på, ikke blodprocenten som tidligere. Hæmoglobinet skal i den alder ligge mellem 6,5 og 9 millimol per liter. Da vi jo er meget forskellige, kan det være for lavt, selvom man ligger indenfor normalområdet i den lave ende, så det bedste er at måle serum-ferritin, der fortæller om jerndepoternes størrelse, sammen med hæmoglobin. Der er rigtig mange børn, der mangler jern i 1-2 års alderen. (Ugeskrift for Læger 9 august 2004. 166/33: 2789-91).

Har børn jernmangel, kan man give dem jernmikstur, fx Healthcrafts, eller fx Kräuterblut. Evt. jerndråber, der dog har den egenskab, at de kan misfarve tænderne.

Comments are closed.