Mammografi eller ej?

Et ofte stillet spørgsmål er, om man skal sige ja til tilbud om mammografi.

Min mening er den, at man ikke skal tage imod tilbuddet om mammografi. Jeg tilråder heller ikke min kone og døtre at få foretaget mammografi.

Dels er der for mange falsk positive resultater, så mange skal gå rundt i angst, indtil det viser sig, at der alligevel ikke var noget galt. Dels får man ved en mammografi en dosis radioaktivitet, hvilket øger risikoen for at udvikle kræft i brystet. Det kraftige tryk mod brysterne under mammografien øger også risikoen for kræft og for spredning af eventuelle kræftceller.

Det har også vist sig, at selvom man eventuelt ved en mammografi. kan opdage en brystkræft lidt tidligere, så lever kvinderne ikke længere af den grund end kvinder, der har fået så store knuder i brystet, at de kan føles. De får så bare flere år med angst og usikkerhed.

Man skal dog ikke bare lade skæbnen råde, men være opmærksom på, om brysterne ændrer sig på nogen måde. Man kan, når man bader og har sæbet sig ind, let føle, om der er knuder, og så få dem undersøgt. Man skal gå metodisk til værks og undersøge sine bryster sektion for sektion, udefra og indefter.

Der er godt nok en videnskabelig undersøgelse, der tilsyneladende viser, at selvundersøgelse ikke er meget værd, men den siger ikke noget om, hvor mange kvinder der gør det rigtigt.

Der er desuden andre metoder, såsom ultralyd scanning, termografi og MR-scanning, og ingen af disse metoder er farlige. Så hvis der er usikkerhed omkring, hvad man kan føle i brystet, er det rimeligt at spørge efter disse undersøgelser, så man ikke går og er nervøs uden grund.

Thermo-mammografi udføres i Danmark kun privat og et sted. Se www.breastcare.dk Deres resultater bliver vurderet professionelt, dels af en læge i Danmark og dels af et team af læger i USA. Findes der ved termografien mistanke om brystkræft, vil man supplere med MR-scanning og en biopsi.

Det bedste er i virkeligheden at få foretaget termografi regelmæssigt, så man kan følge eventuelle ændringer i brystet og gribe ind så tidligt som muligt.

Jeg vil først og fremmest råde til forebyggelse af brystkræft, der jo desværre er hyppigt forekommende i Danmark. Mindst hver niende kvinde får det. Man kan blandt andet lade være med at drikke mælk og bruge mælkeprodukter. Brystkræft er kun hyppig hos kvinder, der drikker mælk. Læs bogen "Dit liv i dine hænder" (forlaget Aronsen) af professor Jane Plant. Hun har ved at supplere sin behandling med et totalt stop for mælkeprodukter og ved hjælp af en sund kost nu i 15 år været rask, efter at brystkræften flere gange havde spredt sig i kroppen. Mælk indeholder blandt andet hormoner, som fremmer væksten af hormonfølsomme svulster i bryster, æggestokke og hos manden i prostata. Mælk indeholder også kasein, som øger risikoen ved at få kræft. Det gør hormonbehandling efter overgangsalderen også.

Motion nedsætter risikoen for brystkræft og modvirker overvægt, som også kan øge risikoen. En sund kost med meget grønt og frugt samt tilskud af selen, E-vitamin og ekstra af de sunde fedtsyrer i for eksempel, fiskeolie, olivenolie og avocado er også forebyggende. For meget mættet fedt (dyrefedt, mælkefedt) og for mange omega-6 fedtsyrer (margarine) øger risikoen. Det gør hvidt sukker, hyppig antibiotikabehandling og behandling med lægemidler mod depression samt tobaksrygning også.

Det er også godt at få dagslys gennem øjnene om dagen og en god nattesøvn i mørke uden elektromagnetiske påvirkninger, da det styrker dannelsen af melatonin, som forebygger kræft. Natarbejde øger risikoen, da der så dannes mindre melatonin. Brug af BH-er med bøjler bør også undgås, dels på grund af trykket fra dem og dels fordi metalbøjlerne virker som antenner for elektromagnetisk stråling.

Til Naturli’ Fokus fra Carsten Vagn-Hansen

Læserbrev:

Mammografi eller ej

Jeg er en dame på 56 år, som har fået tilbudt mammografi. Nu kunne jeg godt tænke mig at høre din mening, om det er et godt tilbud eller skal man holde sig fra den slags. Jeg har læst en del om emnet, fordele og ulemper, men bliver faktisk mere forvirret af al den læsning. Jeg undersøger selv regelmæssigt mine bryster, men der kan sikkert sagtens gemme sig noget, man ikke er opmærksom på. Lad mig høre din mening.

Birgit

Svar:

Min mening er den, at man ikke skal tage imod tilbuddet om screening ved mammografi. Dels er der for mange falske positive resultater, så mange skal gå rundt i angst, indtil det viser sig, at der alligevel ikke var noget galt. Dels får man ved en mammografi en dosis radioaktivitet, hvilket øger risikoen for at udvikle kræft i brystet. Det har også vist sig, at selvom man eventuelt kan opdage en brystkræft lidt tidligere, så lever kvinderne ikke længere af den grund. Men det er godt, at du selv undersøger dine bryster regelmæssigt. det er bedst at gøre det, når man er i bad og har sæbet sig ind. Man skal gå metodisk til værks, så man undersøger et kvart bryst ad gangen, udefra og ind mod brystvorten. Bliver man usikker, kan man lade sin læge undersøge brystet.

Alternativer til mammografi er termografi (se www.breastcare.dk ) eller MR-scanning, som supplerer termografi og i sig selv giver bedre resultater end mammografi.

Jeg vil først og fremmest råde dig til at forebygge brystkræft lade være med at drikke mælk og bruge mælkeprodukter (undtagen økologisk smør). Brystkræft er kun hyppig hos kvinder, der drikker mælk. Læs den nyudkomne bog "Dit liv i dine hænder" (forlaget Aronsen) af professor Jane Plant, der for 15 år siden har kureret sig selv for brystkræft, som havde spredt sig, ved blandt andet totalt at undgå mælk og mælkeprodukter. Spis sundt med mange grønsager og frugt, få nok af det sunde fedt (omega-3), for eksempel fra knuste hørfrø, der også giver mange kostfibre. Broccoli og kål er særlig gode mod kræft, og det samme gælder champignons. Få daglig motion og undgå for meget stress. Tag tilskud af organisk selen og curcumin (fra gurkemejerodpulver) samt mindst 50 mikrogram D3-vitamin, gerne 100 mkg, undtagen i maj, juni og juli, hvis du får sol på kroppen. Undgå så vidt muligt alkohol, i hvert fald i større mængder.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen

Comments are closed.