Blodsprængninger er små udvidelser fra pulsårerne i huden. De har et centrum, hvorfra der udgår små røde årer. Det kan ligne en edderkop.
Der kan være en arvelig tilbøjelighed, og hyppigheden stiger med alderen. Desuden
kan det være en sammenhæng med hormonerne i kroppen, og man kan se dem i forbindelse med visse bindevævssygdomme (fx lupus – LED).
Blodsprængninger kan behandles med laser hos en hudlæge eller klinik med udstyr til dette. Det gælder om at opvarme det punkt, hvor de små blodkar udgår fra. Det kan man også ved hjælp af en guldtråd, der er opvarmet (se på www.veins.dk ).
Nogen fraråder behandling af blodsprængninger på benene, da trykket i de små
pulsårer her er højere end i fx ansigtet.
Man kan også bruge skleroterapi, hvor man sprøjter en væske ind, som skyller blodkarrene og lukker dem (se fx på www.costing.dk ). Man kan finde flere oplysninger på Internettet ved at bruge søgemaskinen www.google.com , vælge sider på dansk og skrive blodsprængninger.
Cremer med hamamelis (troldnød) eller lucerne (alfalfa) virker sammentrækkende og opstrammer proteiner i huden, og det samme gælder for cremen Revena Plus.
Man kan styrke sine blodårer ved hjælp af C-vitamin, kalk med D3-vitamin, B1-vitamin, E-vitamin, kisel og selen.
Man kan nedsætte trykket i årerne i huden ved at få daglig motion, for eksempel cykling og gang, og ved at bevæge sine fødder og ben, når man har siddende arbejde.
Man kan gøre dette ved hjælp af et vippebræt, en bevægelig fodhviler eller en ramme med ruller på. Ved at bruge disse ting holder man sin venepumpe i gang. Når man bruger sine muskler, trykker man sine dybe returårer sammen. De har klapper, som sørger for, at blodet kun kan løbe opad mod hjertet. Når man bruger venepumpen meget, vil trykket i årerne i huden derfor blive mindre.