Mononucleosis infectiosa – ”kyssesyge”

Det rette navn for kyssesyge er mononucleosis infectiosa, da det drejer sig om en smitsom virussygdom, hvor der er nogle særlige enkernede celler i blodet, der farves på en bestemt måde. Tyskerne kalder sygdommen for drüsenfieber = kirtelfeber, da sygdommen også domineres af hævede lymfekirtler overalt i kroppen og af feber.

Smitten overføres med spyt, så den er ikke særlig smitsom, hvis man undgår kysseri, men der udskilles virus med spyttet i op til 18 måneder efter sygdomsstarten, og periodevist siden. Kyssesyge rammer hyppigst unge i alderen fra 14 til 18 år, altså netop en alder, hvor kysseriet også florerer, men heldigvis bliver de færreste for gamle til at kysse. De fleste voksne har haft sygdommen, så der er ingen grund til at lade være med at kysse dem, man er glad for, af angst for smitte.

Sygdommen skyldes et særligt virus, Ebstein‑Barr virus, der er et herpesvirus, der rammer mennesker. Det findes overalt i alle befolkningsgrupper, og hos børn forløber sygdommen oftest uden symptomer. I vores del af verden har ca halvdelen af alle haft sygdommen, inden de når ud af teenage alderen. Af unge og voksne udvikler mellem 25 og 70 procent den samling symptomer, som kaldes mononucleose, hvis de bliver smittet med Ebstein Barr virus.

Symptomerne er, foruden feber og hævede kirtler, en voldsom halsbetændelse med store

belægninger af mandlerne, og de fremkommer 4‑8 uger efter smitten. I begyndelsen er der ofte utilpashed, hovedpine, appetitløshed og kulderystelser. Der kommer ofte en leverpåvirkning, men der er sjældent leverskader, efter at sygdommen er overstået. Hos ca halvdelen er milten hævet. Der kommer ofte forandringer i blodet med nedsættelse af antallet af de normale hvide blodlegemer samt blodpladerne, men dette går normalt også over af sig selv i løbet af 3‑6 uger.

Nogen får symptomer fra nervesystemet, formentlig på baggrund af virusangreb af hjernen, lillehjernen og hjernenerverne. Hos langt de fleste forsvinder også dette af sig selv. I sjældne tilfælde kan der udvikles svære, leukæmilignende blodforandringer på grund af svære forstyrrelser i immunsystemet. Disse forandringer rammer kun mænd og især de, der har et svækket immunforsvar.

Foruden ved at undersøge blodet i mikroskop, kan man finde frem til diagnosen ved hjælp af en blodprøve. Normalt er sygdommen meget karakteristisk, men der kan være god grund til at pode fra halsen, da der kan være tale et kraftigt angreb af streptokokker, evt. oven i kyssesygen. Behandlingen er at holde sig i ro, men ikke nødvendigvis i sengen. Det er vigtigt at undgå anstrengelser, da det tilsyneladende kan forværre sygdommen i starten, og det anbefales også at undgå større anstrengelser de første to måneder, da der, omend sjældent, kan komme en sprængning af milten, der som nævnt ofte er hævet i forbindelse med sygdommen.

Smerterne i halsen kan behandles med almindelig smertestillende medicin, mens penicillin normalt skal undgås, især de nyere bredspektrede penicilliner som ampicillin, der kan provokere et kraftigt rødt udslæt. Antibiotika som penicillin virker heller ikke på virus.

Man kan hæmme virus, der spreder sig fra de ramte celler via blodet, ved at bruge ekstrakt af hyldebær i form af Sambucol, der kan købes over Internettet fra England. Især i de tidlige stadier. Ekstrakt af olivenblad, fx Olivir, er også virushæmmende, hvilket også gælder for Immolina.

Kolloidt sølv er et naturligt antibiotikum, som er totalt uden bivirkninger. Det skal være i ion-form. Sølv-ionerne optages i mikroorganismerne og ødelægger deres kemiske processer, så de dræbes. Samtidig medfører den måde, sølv-ionerne virker på, at mikroorganismerne ikke kan mutere eller blive resistente.

Sølv i ion-form er uden bivirkninger af nogen art, så man kan ikke blive forgiftet.

Det ophobes heller ikke i kroppen. Sølv er godkendt til brug i mad.

Kolloidt, også kaldet ioniseret sølv angriber kun de skadelige bakterier og virus, men påvirker ikke de gavnlige bakterier i vores tarmkanal, da det opsuges i maven og den øverste del af tyndtarmen.

Den bedste måde at tage kolloidt sølv på er at tage en teskefuld kolloidt sølv 3-4 gange dagligt og holde det i munden nogle minutter. Man kan derefter gurgle med det og synke det. Det medfører en hurtig optagelse i blodet og er blandt andet med til at modvirke betændelse i tandkødet (paradentose). Man kan også spraye kolloidt sølv i halsen.

C-vitamin i store doser er meget effektivt mod virus. Man skal bruge en syrestabil form og starte med et gram tre gange dagligt og stige dagligt med 1-3 gram, indtil der kommer diaré. Derefter skal man tage et gram mindre, til diaréen er væk. Kroppen bruger også meget ekstra C-vitamin, når man har en aktiv betændelse med bakterier eller virus.

Man kan i starten af sygdommen have gavn af C-vitamin i en stor dosis direkte i en blodåre hos en ortomolekylær læge (fx Knyt Flytlie, Vejle, tlf. 7572 6090. Institut for Ortomolekylær Medicin, Lyngby, tlf. 4588 0900, Århus Privatklinik, tlf. 8628 9688.

Villy Lade, Græsvangen 16 B, st. 9800 Hjørring Tlf. 9892 8464. Eller Birgit Aalborg Funch, Åløkken 36, 5250 Odense SV Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00).

Zink, som mange mangler, er også vigtigt i forsvaret mod virus samt for omkring 300 vigtige enzymer i kroppen. Zink tages bedst om aftenen og gerne sammen med selen, som de fleste også mangler, og som er et vigtigt antioxidant. Man kan fx tage Bio-selen plus zink, to tabletter om aftenen. Der er i Bio-selen + Zink også nogle vitaminer, men man kan uden problemer tage Bio-selen + Zink, selvom man tager en kombineret vitamin-mineral tablet om morgenen. Kroppen har som nævnt brug for meget ekstra under sygdom.

Halsbetændelsen holder sig normalt i 5‑10 dage og feberen i 1‑2 uger, altså meget længere end ved en almindelig halsbetændelse. Hævelsen og ømheden af kirtlerne varer sjældent mere end tre uger.

Mange virusbetingede sygdomme, og især mononucleose, er fulgt af en periode, hvor der kan være en udtalt træthed og besvær med at koncentrere sig, så en mindre del af de ramte kan få problemer med skolearbejde og studier i flere måneder efter angrebet. Jo yngre, den ramte er, jo mindre plejer eftervirkningerne at være. Man kalder det fx postviralt træthedssyndrom eller kronisk træthedssyndrom. Det er formentlig cellernes

”kraftværker” – mitokondrierne, er der blevet svækkede af virusangrebet.

Det, man selv kan gøre, er at spise en sund og varieret kost samt tage tilskud af vitaminer og mineraler. Kroppen tærer på sine depoter af vitaminer under sygdom, og ekstra antioxidanter øger modstandskraften mod virus. Man kan fx fortsat tage C-vitamin, fx AL-C 750 mg to gange dagligt, E-vitamin som Cardi-E eller Natur-E, to kapsler dagligt. For at styrke leveren kan man tage Marietidsel (Silybum marianum).

Er man meget påvirket og træt efter en mononucleose, kan det være en god idé at tage

rosenrod (Rhodiola roseae), som er meget styrkende.

For specifikt at styrke mitokondrierne kan det være en god idé at tage tilskud af Q10, fx 100 mg 1-2 gange dagligt, Et andet stof, der kan give hjerneceller mere energi, er acetyl-L-carnitin, der sætter energiproduktionen i cellernes ”kraftværker” – mitochondrierne – i vejret. Dosis er 250 og op til 1.000 milligram dagligt. Man kan få livlige drømme af acetyl-L-carnitin, og mennésker med epilepsi eller manio-depressiv sygdom må ikke tage det som tilskud. L-carnitin kan blandt andet købes som Bio-Carnitin. 1-2 kapsler 2 gange dagligt.

Jeg kan også anbefale at tage tilskud af Noni-juice, der indeholder en række meget styrkende og gode ting.

Det er vigtigt at sikre sig at have en velfungerende tarmbakterieflora, der er med til at normalisere immunsystemet og holde det i god form. her kan jeg, foruden at spise en sund kost uden hvidt sukker, mælk og hvedeprodukter, anbefale Vita Biosa, der er effektive mikroorganismer, der dels udrydder sygdomsfremkaldende bakterier og svampe, dels danner masser af antioxidanter. Kan købes i Matas og helsekostforretninger.

Desuden er vil det ved dårlig fordøjelse være godt at tage tilskud af vegetabilske enzymer, fx UDO’s Ultimate Digestive Enzyme Blend. Kan købes over internettet på www.Nutrion-Trade.co.uk

Dårlig tarmflora og dårlig fordøjelse stammer ikke sjældent fra behandlinger med antibiotika.

Det er bedst at holde sig helt fra alkohol indtil nogle måneder efter sygdommen. I tiden efter sygdommen er overstået, er det klogt at sørge for at undgå for meget stress og at sørge for at få en god søvn og hvile.

Man kan aflaste leveren med fx artiskok (fx Cypar R) eller Marietidsel.

Comments are closed.