Børnesår – impetigo

Impetigo er en overfladisk betændelse i huden, hårbunden, næsen, oftest med gule stafylokokker, men kan også skyldes streptokokker.

De sidder hyppigst i ansigtet, især ved næsen og mundvigene, ved ørerne og på hænder, håndled og brystkasse. Et andet navn for sygdommen er børnesår, men voksne kan også få den. Sygdommen er især almindelig hos børn med børne- eller astmaeksem, tidligere eksem eller tilbøjelighed til allergiske hudlidelser, da hudens modstandskraft så er nedsat. I hårbunden og skægområdet kalder man impetigo for follikulitis, da det er hårsækkene, der går betændelse i.

Behandlingen er først og fremmest vask med vand og sæbe og at give lokalt virkende midler, der dræber bakterierne, fx klorhexidin creme eller Fucidincreme. Et godt alternativ er at bruge den originale Tea Tree Oil fra Australien (ikke ren olie, men et TTO præparat).

Ved udtalte forandringer giver man som regel antibiotika i form af tabletter, helst efter at lægen har podet fra betændte steder og derved fundet ud af, hvad der virker bedst på bakterierne. Almindelig penicillin virker ofte ikke, da mange gule stafylokokker producerer et enzym, der nedbryder penicillinet.

Samtidig er det vigtigt med stor renlighed. Impetigo klør ofte, og klør og kradser man i sårene, får man bakterier på fingrene og under neglene, og klør man så et andet sted, spredes betændelsen ofte til dette sted. Vi mennesker klør os ofte ubevidst alle mulige steder, især hvis vi er lidt nervøse. Prøv at lægge mærke til det. Mindre børn kan med fordel gå med bomuldshandsker for at undgå kradsen og selvsmitte. Det er også meget vigtigt at undgå, at bakterierne spredes eller genanbringes på huden fra hårbørster og kamme, og almindelig håndsæbe kan også huse bakterier. Det er derfor bedst, også for huden, at bruge flydende og uparfumeret medicinsk sæbe, og kamme eller hårbørster skal skoldes dagligt. Det glemmer de fleste ofte. Alternativet er at bruge en ny kam hver gang. De er ikke så dyre. Også en hat kan huse bakterier.

Det er vigtigt at bruge den rigtige shampoo, fx efter aftale med hudlægen. Måske kan en tjæreshampoo være god i perioder.

Det er også godt at styrke sin generelle modstandskraft mod betændelse ved at spise sundt og sørge for at få rigelig motion. Hvidløg er fint til at hjælpe i bekæmpelsen af stafylokokkerne, og zink er også godt. Men hvis man tager tilskud af zink, skal man også have et tilskud af kobber, da de to mineraler konkurrerer med hinanden, og kobbermangel kan medvirke til infektioner. Bortset fra en almindelig vitamin-mineralpille bør man kun få kobber fra kosten, fx fra nødder, frø og mandler, bønner og ærter, kød, rosiner, grønsager og frugt.

Hvidløg og ekstrakt af olivenblade (fx Olivir) er gode alternativer til antibiotika.

Urte-Pensil er en blanding af forskellige urter med virkning på betændelse, og C-vitamin samt E-vitamin er stærke antioxidanter og derfor gode at supplere med.

Kolloidt sølv, fx som Bionaid er også et godt alternativ til antibiotika. Se www.bionaid.dk

En almindelig årsag til nedsat modstandskraft hos børn er jernmangel. Lægen kan tage en blodprøve til vurdering af jerndepoterne i kroppen (serum-ferritin).

Børn kan også have glæde af at tage tilskud af Urtemix.

Comments are closed.