Fistler

En fistel er en unormal, ofte rørformet forbindelse mellem en indre eller ydre legemsoverflade og et sted, hvor der er en sygelig proces i dybden. Der kan fx komme en fistel fra en byld, der ikke kan tømme sig helt og hele op. Er der et fremmedlegeme i dybden, vil der også kunne komme en fistel med betændelsesvæv. Der kan også opstå en fistel efter en operation, fx mellem blæren og skeden, mellem en tarm og huden eller mellem skede og tarm, og en fistel kan være en medfødt misdannelse.

En komplet fistel har både en ydre og en indre munding, fx en blærefistel. En inkomplet fistel har kun én munding, der ender blindt. Ved en byld er det fx en inkomplet fistel.

Det vigtigste er at finde årsagen til fistlen og gøre noget ved den, og det kan blive nødvendigt at operere for at komme til bunds med problemet og så fjernet den sygelige proces i dybden. Derefter vil det hele op fra bunden, og fistlen er så væk.

Der er altid en risiko ved at gå længe med en infektion, især når der ikke er afløb fra stedet, fx fra en byld. Hvor der er betændelse, skal der altid skabes afløb. Omvendt er årsagen til betændelse oftest netop manglende eller dårligt afløb. Bylder er farligst, når der ikke er afløb fra dem, fx gennem en fistel. Hvis betændelsen ikke kan komme ud, kommer der oftest feber, smerter, og betændelsen kan gå over i blodet.

Fisteldannelse er blandt andet en komplikation til den autoimmune sygdom Crohns tarmbetændelse. Læs mere om den på www.radiodoktoren.dk

Det er vigtigt at styrke sin naturlige modstandskraft mod betændelse ved at spise sundt, få nødvendige kosttilskud samt daglig, men ikke anstrengende motion og ved at lade være med at ryge.

Endetarmsfistler kan være meget generende og besværlige at fjerne. Det er derfor vigtigt at blive opereret af en kirurg med særlig erfaring på området (kolo-rektal kirurger)..

Der findes en række naturlige midler, der kan modvirke infektion og samtidig styrker immunforsvaret. Læs mere på www.radiodoktoren.dk om antibiotika alternativer.

Comments are closed.