Hårvækst – uønsket

Mange helt normale kvinder har en tilbøjelighed til rigelig hårvækst, men da der kan ligge en hormonmæssig ubalance eller (sjældent) sygdom bag, er det rimeligt, hvis hårvæksten ikke aftager, at blive undersøgt af en gynækolog. I nogle tilfælde er der mange væskefyldte hulrum i æggestokkene, der så ikke fungerer helt perfekt Det kan være en del af sygdommen PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk I sjældne tilfælde producerer binyrebarken for mange hormoner.

Man kan modvirke produktionen af mandlige kønshormoner ved hjælp af Diane mite eller Yasmin, der indeholder et stof, der undertrykker denne hormonproduktion. Der går dog ofte et halvt år, før virkningen slår igennem. Man må ikke bruge disse tabletter, før man er fuldt udvokset, og ikke, hvis man har knuder i brysterne, og man må ikke blive gravid, mens man tager dem. De virker iøvrigt som p-piller, men kun hvis man tager dem præcist, som man skal.

I stedet for Diane mite eller Yasmin kan man forsøge med en ”normal” p-pille, der er sådan sammensat, at den ligesom Diane mite øger koncentrationen af et æggehvidestof, der binder de mandlige kønshormoner i blodet (SHBG). Det er særlige p-piller med et indhold af gestagenerne gestoden, desogestrel eller norgestimat, der har denne virkning, fx Marvelon R, Mercilon R eller Minulet R. Man skal selvfølgelig snakke med sin læge eller gynækolog om dette, da det er nødvendigt at blive undersøgt, før man får p-pillerne, og at få en ordentlig oplysning om brugen af dem samt om deres bivirkninger.

Det er mest gestagenerne (progesteron) der virker hæmmende på det mandlige hormon testosteron ved at konkurrere med det om de modtagesteder på cellerne, hvor disse hormoner skal sætte sig for at virke. desuden modvirker progesteron omdannelsen af testosteron til det langt mere virksomme dihydrotestosteron, der virker kraftigt på hud og hårsække.

Man kan fx bruge progesteron creme eller vild yamscreme, der indeholder et naturligt progesteronstof. Det skal smøres på huden eller fås som plaster og kan være meget gavnligt både lige før og efter overgangsalderen, hvor der ofte er mangel på progesteron. men kan også hjælpe ved uønsket hårvækst.

Et studie af 21 kvinder med uønsket hårvækst har vist, at de ved at drikke to kopper thé af grøn mynte (Mentha spicata) hver dag i fem dage kunne nedsætte indholdet af mandligt kønshormon i blodet (undertrykke androgenproduktionen). Mentha spicata hedder på engelsk spearmint og er ikke det samme som almindelig pebermynte (Mentha piperita).

Tidligere undersøgelser har vist, at ekstrakt af Mentha piperita planten kan nedsætte

mænds libido (sexuallyst). (Phytotherapy Research 2007 doi:10.1002/ptr.2074).

Det er ikke sådan, at fjernelse af hårene ved barbering stimulerer hårvæksten eller gør hårene stivere. Det er en myte. Skulle der, trods al forebyggelse og behandling, fortsat være problemer med mørk behåring, så er det i dag let at fjerne hårene ved en række laserbehandlinger, der virker bedst ved mørke og sorte hår.

Vi har anlæg for ufattelig mange hår, men det er kun få, der er i gang/ i vækst. Så det er ikke let at få fjernet hår fra et område med varig virkning. Man kan kun fjerne hår, der vokser, ikke dem, der er i hvilefasen. På arme og ben er kun ca 20% i vækst, på hagen 70% og overlæben 65%. Det er derfor altid nødvendigt med flere behandlinger i løbet af længere tid.

Laserbehandling med de rigtige lasertyper er effektiv, men skal som nævnt gentages mange gange.

Relax light, der ikke er en laser, men en ”filtered flashlamp” – en slags blitz med filter – er ifølge en af de dygtigste laser-hudlæger i København suverænt det bedste til hårfjernelse. Relax Light bruges af kosmetologer, mens de stærke lasere kun må bruges af læger. Solarielys kan ikke bruges, da huden fanger energien fra lyset og bliver forbrændt.

Det er kun de mørke hår, der kan behandles, da lyse og røde hår ikke fanger energi i tilstrækkelig grad til, at hårsækken koagulerer på grund af varmen, der ledes ned i hårsækken af hårene. Men det er jo også de mørke hår, der er mest generende kosmetisk. Men det er under alle omstændigheder nødvendigt med flere behandlinger. Der kan efter behandlingen komme smerter og lysudslæt, og huden kan reagere med at danne for meget eller for lidt pigment, men disse symptomer forsvinder igen.

Comments are closed.