Facetsyndrom

Ved facetsyndrom har de små sideled til rygsøjlen forskubbet sig lidt, fx på grund af kraftige hosteanfald, ensidig, skæv belastning eller skader. Det skaber en smertebue på stedet, med forkrampning af musklerne og dannelse af muskelknuder, der trykker på en nerve ud til brystkassen. Det kan for eksempel opstå, hvis man sidder skævt eller hænger over en sofakant, eller belaster overkroppen skævt under arbejde.

Man føler smerterne ude langs nervens forløb, men årsagen sidder omme ved ryggens sideled. Det bedste er at konsultere en kiropraktor, der meget hurtigt kan manipulere sideleddene på plads. Derved forsvinder smerterne normalt med det samme, og så er diagnosen stillet. En del praktiserende læger har også lært den teknik, hvormed man kan manipulere sideleddene til rygsøjlen på plads.

Er der ud over facetsyndromet også knogleskørhed, skal man være mere varsom med de kiropraktiske håndgreb.

Man kan også forsøge at bedøve nerven omme ved ryggen eller sprøjte saltvand ind i muskelknuden. Det plejer også at virke straks, og sideleddene kan så på grund af de afslappede muskler smutte på plads.

Bagefter vil det være godt med daglige øvelser for at modvirke, at musklerne forkramper sig igen. Det gælder om at bruge kroppen meget og rigtigt. Det vil også modvirke, at smerterne kommer igen.

Det er altså vigtigt at sidde ordentligt (ikke skævt eller at hænge i en sofa), og vigtigt med

daglige øvelser, som kan modvirke skævhed og ubalance i kroppen.

Comments are closed.