Hikke

Hikke er ubevidste, krampagtige sammentrækninger i mellemgulvets muskler. Kan opstå ved overfyldt mave, ved at sluge store klumper, ved forskellige drikke, fx alkohol og ved at drikke for meget væske, ved at sluge meget luft og sandsynligvis af mange andre grunde. Man må ved tilbagevendende hikke udelukke, at der er et eller andet galt ved mellemgulvet, som irriterer dette.

Der findes et hav af gode gamle råd mod hikke:

Et af de bedste er at drikke vand, samtidig med at holde sig for næsen. Drik tre gange på denne måde. Man holder samtidig vejret, og dermed holder man mellemgulvets muskler i ro. Hos nogen hjælper det at gurgle med vand.

At sutte på en isklump skulle også være godt. Man kan også lægge en ispose eller noget fra fryseren på mellemgulvet lige neden for brystbenet og ribbenene.

Man kan tilskynde vedkommende til at hikke igen, eller love en tier ved næste hik.

I filmen ”Kærlighed ved første hik” lover Anja Viktor et kys, hvis han kan hikke igen. Det kan han ikke.

Man kan dryppe lidt eddike på et stykke hugget sukker og lade det smelte på tungen.

Sukker kan også i sig selv hjælpe. Til småbørn, der hikker, kan man give en halv teskefuld sukker opløst i en deciliter vand. Større børn kan man give en teskefuld hindbærsyltetøj.

Pebermyntethé er også godt.

Ingefær er godt mod hikke.

Man kan også trække vejret i en plasticpose i nogle minutter. Det medfører en ophobning af kuldioxid i blodet, hvilket påvirker kalkbalancen i blodet og dermed irritabiliteten I nerverne, så de falder til ro, også nerverne til mellemgulvet.

Man kan også stoppe den normale vejrtrækning ved at ånde meget langsomt ud, gerne i løbet af et minut. En øget mængde kuldioxid i blodet vil automatisk slappe de ubevidste muskler i kroppen af, hvilket kan få astma til at forsvinde og et for højt blodtryk til at falde. det er baggrunden for Buteykoterapi. Se under dette på www.radiodoktoren.dk

En gammel vittighed beretter, at en mand kom ind på apoteket for at bede om et godt råd mod hikke, hvorefter farmaceuten giver ham en rungende lussing.

Medicinsk plejer man at anbefale psykosemidlet chlorpromazin i lille dosis, fx 25 mg,

men det er absolut bedst at forsøge med et naturligt middel først.

Lytterråd mod hikke:

For nogen tid siden læste jeg en artikel af dig (Carsten Vagn-Hansen) om

emnet "hikke". Der var mange gode råd herom. Men jeg har lyst til at bidrage

med endnu et råd, der med garanti fjerner hikken. Metoden er beslægtet med

nogen af dem du nævnte:.

Da jeg var barn kendte vi en klog mand, der gav mig følgende råd:

1) Tag et glas vand

2) Fyld munden med vand

3) Læn nakken så meget bagover som overhovedet muligt

4) Forsøg at synke vandet (det er svært på denne måde)

5) Gentag proceduren yderligere to gange.

Ovennævnte fremgangsmåde har aldrig svigtet. Hvis det gøres korrekt, tror

jeg endda, at en enkelt slurk er nok.

Der kan være sammenhæng mellem hikke og tilbageløb af mavesaft og –syre fra mavesækken til spiserøret. Det man kalder refluks, spiserørsbrok eller sure sopstød. Se under refluks på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.