Kløe ved endetarmen

Der kan godt sammen med afføringen komme lidt slim ud ved

endetarmsåbningen, og når det tørrer ind, kan det give kløe. Når man bliver ældre

er dette meget almindeligt.

Har man for mange gærsvampe (candidasvampe) i tarmene, vil det forstærke

tendensen til kløe ved endetarmen. Her kan anbefales naturmidlet Restora, olivenbladsekstrakt samt at spise sundt uden sukker, mælk og raffinerede fødevarer.

Se på www.radiodoktoren.dk under candida.

Desuden er det godt at skaffe sig en god tarmbakterieflora ved hjælp af fx youghurt naturel, BioGaia eller Vita Biosa (se www.biosa-information.dk ).

Effer afføring er det derfor klogt at vaske sig, evt. med en engangsvaskeklud af skumgummi, tørre sig godt og derefter smøre lidt kamillecreme omkring endetarmsåbningen. Jeg kan anbefale Mellissas Babysalve eller Alkymea Kamille Creme. Den fremstilles og sælges af Alkymea terapeut artikler, Alsgade 39, 6400 Sønderborg. Tlf. 7443 3977.

Der findes også på markedet Anusalve T. (Sprunk-Jansen).

I sværere tilfælde har der vist sig at være god virkning af en creme med capsaicin (0,006%) tre gange dagligt i 4 uger, og derefter en gang dagligt. Bivirkning er en brændende fornemmelse i op til et kvarter, men en undersøgelse viste, at kun 4 ud af 44 patienter fandt den brændende fornemmelse så generende, at de holdt op med behandlingen. (Evidence-Based Medicine 2004; 9: 86). Capsaicincreme som den,

der blev brugt i undersøgelsen, findes ikke på det danske marked, men kan evt. fremstilles på Glostrup Apotek efter lægerecept.

Der kan også ved kløe i enden være tale om en lille rift ved endetarmsåbningen, fx fra hård afføring.

Man kan ved rifter forsøge med en længere varende behandling med midlet Proctosedyl i form af både stikpiller og salve. Stikpillerne kan gives som en 3-2-1 behandling, d.v.s. en stikpille tre gange dagligt den første uge, to dagligt den næste uge og en dagligt den sidste uge. Så vidt muligt lige efter afføring, dog ikke flere på en gang. Samtidig skal salven bruges udvendigt og lige i selve udgangen fra endetarmen. Den samme behandling kan bruges ved langvarige hæmorider.

Det er dog ikke godt at anvende salver med binyrebarkhormon i for lange perioder, da det kan gøre slimhinden og huden ved endetarmen tynd og sårbar.

Hvis ikke afføringen er let at komme af med, kan man bruge Microlax eller et lignende, smørende mini-lavement. Den, der smører godt, kører godt.

For at lette afføringen og afslapningen af lukkemusklen er det godt at sætte en skammel foran WC-et, så man bliver let bøjet sammen og efterligner stillingen, når man sidder i hug på jorden. Man kan også lette afføringen ved at massere på et punkt tre fingersbredder neden for navlen i flere minutter.

Lukkemusklen kan også afslappes ved at trykke en våd, varm vaskeklud mod endetarmsåbningen i nogle minutter.

Der kan være tale om en forskydning i balancen mellem de forskellige tarmbakterier. Det kan derfor gavne at få tilført mælkesyrebakterier, som man kan få gennem surmælksprodukter (almindelig mælk bør man holde sig fra) eller ved fx at tage BioGaia eller 2 Idoform kapsler 2 eller 3 gange dagligt i en periode. En anden mulighed er at tage Vita Biosa (Matas eller helsekostforretning, eller via www.biosa-information.dk ).

Det er bedst spise de seks gange hundrede gram grønt og frugt hver dag, som alle bør have, bl.a. for at få nok kostfibre, der er med til at holde tarmfunktionen i orden. Man kan evt. tage et ekstra fibertilskud. Det er også vigtigt at drikke rigeligt, mindst to liter vand dagligt, gerne lunkent, og at få daglig motion.

Mod rift ved endetarmen kan kan også med held bruge nitroglycerin salve, men der kan i tilslutning til, at man smører det på riften, komme hovedpine hos nogen.

En undersøgelse har vist, at en creme med lægemidlet nifedipin giver en bedre opheling end cremen med nitroglycerin og har færre bivirkninger. der kan dog med begge behandlinger komme tilbagefald. (Diseases of the Colon and Rectum 2003; 46: 805-8).

Hvis apoteket ikke har disse midler, kan lægen skrive en recept, og man kan så på Glostrup eller Skanderborg Apotek få fremstillet cremen.

Læs også på www.radiodoktoren.dk om lichen sclerosus, der er en autoimmun lidelse, som blandt andet kan vise sig omkring endetarmen og hos kvinder i skedeåbningen.

Comments are closed.