Kondylomer – kønsvorter – HPV

Kondylomer – på dansk kaldet kønsvorter – er en kønssygdom, der skyldes en speciel gruppe virus kaldet humant papillomvirus eller HPV. Der er mange forskellige typer, men HPV 16 er den almindeligste. Det er en hyppig lidelse, den almindeligste virusbetingede kønssygdom.

Kønsvorterne sidder hos mænd oftest på den yderste del af penis og ved endetarmsåbningen, især, men ikke kun, hos homosexuelle. Kondylomer kan dog også forekomme i munden, som følge af oralsex. Hos kvinder sidder kondylomerne oftest nedadtil i skedeindgangen og de tilstødende dele af kønslæberne. De spreder sig derefter normalt til andre steder på de ydre kønsdele samt op i skeden og til livmoderhalsen. Der kan også være kondylomer alene på livmoderhalsen, altså uden at der er nogen synlige udenfor skeden. Sygdommen er almindeligst hos mennesker i begyndelsen af tyverne.

Smitten sker oftest ved direkte og tæt kontakt, altså samleje og oral sex. Men der er konstateret DNA fra HPV i sædprøver, så smitte kan formentlig også ske gennem sæd, og i nogle få tilfælde kan der ske indirekte smitte af både børn og voksne, fx gennem

håndklæder, da virus er ret modstandsdygtigt.

Der kan gå fra tre uger og op til et år, før der kommer symptomer, og hos nogen kommer der ingen symptomer. Op til 60% af seksualpartnere til smittede får kondylomer i løbet af tre måneder. Der er to typer kønsvorter – de typiske er blomkålslignende og bløde, de andre er vortelignende med en forhornet overflade.

Hos kvinder kan infektionen vise sig ved svie, brænden og kløen i skeden, som gør samleje umuligt.

Man kan til en vis grad forebygge smitte ved at bruge kondom under hele samlejet.

Hos langt de fleste forsvinder HPV-infektionen igen, efter at kroppen har dannet de nødvendige antistoffer. Især hvis man styrker sit immunforsvar ved at leve sundt.

Der er nu fremkommet en vaccine mod HPV, som først og fremmest er beregnet på piger, der endnu ikke er sexuelt aktive. Der er kommet en hel del beretninger fra USA om bivirkninger af vaccinen (Gardasil). Der er i USA registreret en række dødsfald samt en række alvorlige bivirkninger af Gardasil. Vaccinen er også meget smertefuld. Det er desuden ikke alle typer af HPV, vaccinen beskytter imod, og konserveringsmidlerne i vacciner er skadelige.

Der er ingen langtidsundersøgelser af virkning og forekomst af bivirkninger, og meget tyder på, at vaccinen vil give flere problemer end fordele.

Det er langt bedre at lære piger, at de skal forlange, at deres sexpartner bruger kondom under hele samlejet, også fordi det beskytter mod en række andre seksuelt overførte sygdomme. Desuden ved at lære dem at spise end sund kost med mange grønsager og frugt, lade være med at ryge og lade være med at drikke (for meget) alkohol, cola og sodavand.

Behandling

Kondylomerne kan fryses væk, og det angives som førstevalg, når det drejer sig om behandling. Ellers er der pensling med podophyllotoxin (Wartec R, Condyline R), som den ramte selv kan udføre efter lægens anvisning. Der er receptpligt.

Hjælper det ikke, kan lægen pensle med podofyllinsprit i konsultationen, og det skal så vaskes af efter tre timer. Midlerne må ikke bruges under graviditet. Man kan også i nogle tilfælde klippe kondylomerne af eller fryse dem. Lige siden laserens opfindelse har lægerne brugt denne teknik til behandling af kondylomer. Over 25.000 patienter bliver årligt behandlet for kønsvorter med laser og er taknemmelige for det.

Midlet imiquimod (Aldara R), som fremmer det virushæmmende interferon, kan også bruges. Mange af midlerne giver lokale bivirkninger i form af rødme og irritation.

Et alternativ til lægemidler er kolloidt sølv. Kolloidt sølv er et naturligt antibiotikum, som er totalt uden bivirkninger. Det kolloide sølv optages i mikroorganismerne, både bakterier og virus, og ødelægger deres kemiske processer, så de dræbes. Samtidig medfører den måde, sølvet virker på, at mikroorganismerne ikke kan mutere eller blive resistente.

Kolloidt sølv er uden bivirkninger af nogen art, så man kan ikke blive forgiftet.

Det ophobes heller ikke i kroppen. Sølv er godkendt til brug i mad.

Kolloidt sølv angriber kun de skadelige bakterier og virus, men påvirker ikke de gavnlige bakterier i vores tarmkanal, da det opsuges i maven og den øverste del af tyndtarmen.

Den bedste måde at tage kolloidt sølv på er at tage en teskefuld kolloidt sølv 3-4 gange dagligt og holde det i munden nogle minutter. Man kan derefter gurgle med det og synke det. Det medfører en hurtig optagelse i blodet og er blandt andet med til at modvirke betændelse i tandkødet (paradentose). Man kan også spraye kolloidt sølv i halsen eller på kønsorganerne. .

Kolloidt sølv kan bla. købes fra Golden Health i Malmø. Dansk tlf. Tlf. 4052 4015.

Der findes nu også opløsninger med partikler af ioniseret sølv, hvor sølvatomerne ved hjælp af en særlig teknik er forsynet med ekstra iltatomer, der er covalent bundne til sølvet og blandt andet støtter immuncellernes angreb på bakterier og virus (oxidativt ”burst” uden at oxidere vævene). Produktet hedder Bionaid. Se www.bionaid.dk eller www.bionaid.org

Der er rapporter om brugere, hvor svære smerter er forsvundet på få dage. Smerter skyldes oftest inflammation. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Store doser C-vitamin, eventuelt direkte i blodet, er meget effektivt mod virus.

En række urter kan bruges til at behandle HPV virus med. Først og fremmest Pau D’Arco (Lapacho) fra regnskovstræer, hvidløg og Melissa officinalis (Hjertensfryd).

I folkemedicinen anbefales Svaleurt – Chelidonium majus. Denne urt er forbudt at indtage, men kan bruges udvortes, fx som saft, der er presset af urten, direkte på kondylomerne.

Man kan også bruge cedertræsolie (Thuja occidentalis) direkte på kondylomerne.

Cashew nødder (anacardium occidentale) kan mases og lægges på kondylomerne.

Disse tre råd stammer fra Dr. Joel D. Wallach.

Nogle af HPV typerne fremmer risikoen for celleforandringer på livmoderhalsen og kan være medvirkende til udvikling af livmoderhalskræft, sandsynligvis sammen med andre faktorer som fx tobaksrygning og andre infektioner. Det er dog ifølge en ledende artikel i The Lancet fra den 9 juni i år sjældent, at en positiv test for HPV er udtryk for en sygdom, der, hvis den ikke bliver opdaget, fortsætter og bliver til kræft i livmoderhalsen, så man anbefaler, at der ikke testes for HPV hos kvinder under 35 år.

Det er som nævnt generelt vigtigt at styrke immunforsvaret så meget som muligt for at undertrykke det virus, der er årsagen til kondylomerne. Først og fremmest ved en sund kost med rigeligt frugt og grønt samt undgåelse af margarine, mælkefedt (undtagen økologisk smør), for meget mættet fedt samt hvidt sukker (junk food i det hele taget). Et tilskud af vitaminer og mineraler må også tilrådes, fx i form af Vitamun eller LongoVital, 3 tabl. dagligt.

For at vores krop kan fungere ordentligt, har vi brug for en række forskellige sukkerstoffer, hvoraf otte er livsvigtige. Vi får i vores daglige kost nok af de to: glukose fra sukker og galaktose fra blandt andet mælkesukker og pektin. De andre seks forsvandt fra vores kost, da vi gik fra at være jægere og samlere og begyndte at spise bearbejdet og raffineret kost.

Kroppen har svært ved selv at danne disse andre sukkerstoffer, der har meget stor betydning for immunsystemets og kroppens øvrige funktion. Disse sukkerstoffer danner sammen med fede syrer og protein en masse forskellige budbringerstoffer, som gør cellerne i stand til at ”snakke” med hinanden og regulere hinandens virkning. Rummet mellem cellerne, det ekstracellulære rum, og cellernes overflade er fyldt med sukkerstoffer og modtagesteder på cellerne, der også er dannet af sukkerstoffer.

Sukkerstofferne er lange molekyler, der kan vende og dreje sig på utallige måder, efter hvordan de påvirkes. På denne måde kan de bære information, som videregives, når de sætter sig på cellerne. Sammen med elektroniske signaler fra celle til celle er det vigtige måder, cellerne regulerer hinandens vækst og funktion på. Sukkerstoffer kombineres med proteinstoffer til glyko-proteiner og med fed syrer til glyko-lipider.

Disse sukkerstoffer har derfor betydning for fornyelse og reparation af cellerne, for immunforsvaret, der hjælper os mod angreb fra for eksempel virus, for udrensning af skadelige stoffer og affaldsstoffer samt for mange andre af vores funktioner.

De otte sukkerstoffer er:

Glukose, som er en del af sukker og nedbrudt stivelse, så dette druesukker har vi alt for meget af.

Galaktose. Der hæmmer kræftvækst og spredning af kræftceller, især til leveren. Bedrer sårheling. Øger optagelsen af kalk. Beskytter mod skader på øjnene. Nedsat mængde findes blandt andet ved visse autoimmune sygdomme som fx leddegigt og lupus. Godt for langtidshukommelsen. Findes blandt andet i pektin.

Mannose. Der øger kommunikation mellem cellerne. Øger heling. Hæmmer vækst af

kræft og spredningen af kræft. Forebygger bakterieangreb, virusangreb, parasitter og svampeangreb. Nødvendig for produktion af cytokiner – et af vores kampvåben mod invasion. Nedsætter betændelsesreaktionen ved leddegigt. Findes bla. som acemannan i Aloe vera juice (gel).

Fucose. Der findes i brystmælk og visse svampe. Øger udviklingen af hjernen og hjernens evne til at huske længe. Vigtigt for immunsystemet og kampen mod kræft. Modvirker blandt andet herpesvirus. Modvirker luftvejsinfektioner og hæmmer allergiske reaktioner.

N-Acetylgalaktosamin. Der hæmmer spredning af kræftsvulster, bedrer kommunikationen mellem cellerne. Der er nedsat mængde af stoffet ved hjertelidelser.

N-acetylglucosamin. Modvirker kræft og HIV, stimulerer immunforvaret. Glukosamin er et nedbrydningsprodukt af N-acetylglucosamin og styrker og reparerer brusk samt nedsætter smerter og betændelsesagtige reaktioner. Vigtigt for indlæring. Reparerer tarmslimhinden ved fx Crohns sygdom og Colitis ulcerosa og blæreslimhinden ved interstitiel cystitis.

N-acetylneuraminsyre. Særlig vigtigt for udvikling af hjernen og for indlæringen. Findes i store mængder i brystmælk. Det vides, at børn, der bliver ammet, gennemsnitligt bliver mere intelligente end børn, der ikke får brystmælk. Godt for hukommelsen og brugen af hjernen. Hæmmer virus og bakterier. Nedsætter det dårlige LDL-kolesterol. Vigtigt for slimdannelsen (nedsat mængde ved bl.a. Sjøgrens syndrom og hos alkoholikere).

Xylose. Modvirker bakterier og virus. Bedrer cellekommunikationen. Forebygger kræft i mave-tarmkanalen. Giver ikke huller i tænderne (Xylitol i for eksempel tyggegummi er en sukkeralkohol, der er fremstillet fra xylose.

Hvor finder vi dem?

De essentielle sukkerstoffer findes især i: Brystmælk, spiselige svampe (Reishi, Cordyceps sinensis, Shiitake, Maitake, Coriolus versicolor,, m.fl.), i visse frugter (for eksempel Noni juice), bær og grønsager, ubearbejdet fuldkorn, rødder og planter som fx Aloe vera. de findes også i muggent brød og i kitin fra skaldyr (glukosamin).

Det kan være svært at sikre sig, at man virkelig får alle de otte sukkerstoffer i en tilstrækkelig mængde, især hvis man ikke spiser meget sundt og varieret, hvilket man ved, at langt de fleste ikke gør. Det er muligt at købe sukkerstofferne som kosttilskud, fx i form af Ambrotose Complex, der kan hjemtages lovligt til eget brug fra for eksempel England. Se på www.radiodoktoren.dk der det sunde sukker.

Comments are closed.