Nattetisseri

Mange mennesker får med alderen problemer med at skulle op flere gange om natten for at lade vandet. Der kan være mange grunde til dette.

Nogen lader vandet så tit, at deres blærekapacitet bliver for lille, og blæren derfor bliver fyldt flere gange om natten. Man kan træne sin blære til at indeholde mere ved at lade være med at give efter for vandladningstrangen om dagen, indtil den bliver meget kraftig.

Desuden ved at drikke rigeligt, mindst to liter dagligt. Ved dårlige nyrer skal man dog aftale med sin læge, hvor meget man må drikke.

Nogle få drikker for meget vand og får derfor hyppig vandladning, også om natten, hvor de skal af med det overskud, de har skabt i kroppen i dagens løb.

Nogle mennesker har en irritabel blære, der for hurtigt udløser tissetrang, og hvor det skal gå hurtigt med at komme på toilettet. Der findes medicin mod sådanne overaktive blærer, men medicinen kan have bivirkninger og må ikke gives ved visse sygdomme.

Natlig vandladning kan skyldes sukkersyge, da sukker i urinen trækker væske med ud af kroppen og derved øger urinmængden. Man bør derfor få foretaget to blodprøver for fastende blodsukker.

Hos mænd kan nattetisseri skyldes en forstørret prostata. Der er forskellige metoder til at klare prostataproblemer på. I milde tilfælde kan man se nogen virkning af naturmedicin, fx Curbicin R, der indeholder græskarkerneekstrakt og savpalmeekstrakt, eller Cacidin R der indeholder ekstrakt af savpalmefrugt og stor nælde, og Prostasan R, der indeholder ekstrakt af savpalmefrugt.

Det er godt at passe på med mættet fedt og undgå margarine og friturestegt mad, mens de sunde fedtsyrer fra fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie kan nedsætte problemer med prostata.

Et tilskud af zink, 60 mg dagligt, kan få prostata til at blive mindre hos de fleste. Det er klogt ikke at drikke for meget alkohol, især øl der kan øge et af de hormoner, der bidrager til problemer med prostata.

Ved hjertesvækkelse af forskellige årsager kan der hos nogen komme en betydeligt øget urinproduktion om natten. Formålet er at komme af med overskud af væske i kroppen, der ofte viser sig ved hævede fødder og måske hænder om aftenen. Der er tale om, at nyrerne ikke kan koncentrere urinen ordentligt om natten på grund af ændringer i blodtrykket og hjertefunktionen. Det medfører overvejende hyppig vandladning om natten. Se under hjertesvigt på www.radiodoktoren.dk

Nogen danner ikke nok af det antidiuretiske hormon (ADH) om natten. Dette hormon modvirker vandladning, når kroppen mangler vand, og der dannes mindre af det, når der er rigeligt vand i kroppen. Hormonet dannes i hypofysen.

Er der for lille produktion af hormonet, må man søge efter åragen, og kan man ikke finde nogen, så kan man forsøge at give en dosis af hormonet gennem næseslimhinden (indsnusning, fx Minirin) ved sengetid, nøjagtigt som man kan gøre det hos børn, der tisser i sengen om natten på grund af overfyldt blære, der også skyldes mangel på antidiuretisk hormon.

ADH må kun bruges efter aftale med lægen (der skal også recept til), da der i nogle tilfælde kan komme væskeophobning i kroppen, som kan belaste kredsløbet med for højt blodtryk og måske vand i lungerne, hvis hjertet ikke kan klare arbejdet.

Alkohol hæmmer dannelsen af ADH, så man lettere danner for meget urin og kommer til at mangle væske. Mange får derfor hyppig vandladning om natten, når de har drukket alkohol om aftenen.

Kulde øger trangen til vandladning, så man bør ikke fryse om natten.

Koffein øger udskillelsen af natrium (bordsalt), der holder på vandet i kroppen, så det er ikke smart at drikke kaffe eller cola, hvis man skal holde sig længe, som for eksempel om natten.

Et hormon i binyrebarken ved navn aldosteron regulerer vandoptagelsen i nyrerne ved at fremme optagelsen af natrium og ved at udskille kalium. Har man overskud af kalium i kroppen, vil man derfor lettere kunne holde på sit natrium og dermed på vandet. Det er nok det, der er baggrunden for Inge Correll’s råd under Frederik og Marys bryllup om at spise bananer, når man skal kunne holde sig længe. Bananer indeholder meget kalium.

Det kan være, at nogen slipper for natlige vandladninger, hvis de spiser en banan før sengetid. Brug Himlalayasalt i steder for almindeligt bordsalt, da der foruden natrium også er meget kalium og magnesium i havsalt.

Den eneste fordel ved de natlige tisseture er, at der ikke findes noget bedre end at komme ind i sin dejlige, varme seng igen. Det er vigtigt at kunne se det gode i det dårlige, det positive i det negative.

Comments are closed.