Schønlein-Henochs purpura

Schønlein Henochs purpura er en overfølsomheds- eller allergisk reaktion, oftest efter en infektion i de øvre luftveje med virus eller bakterier, for eksempel en kraftig forkølelse eller halsbetændelse. Vaccinationer, lægemidler, insektstik og fødevarer er også mistænkt for at kunne udløse sygdommen. Der er altså tale om en autoimmun reaktion.

Sygdommen forekommer hyppigst hos børn mellem 8 og 11 år, men kan forekomme i alle aldersgrupper, og hyppigst om foråret. Det er en allergisk betændelse i de små blodårer.

Sygdommen viser sig hos de fleste med tre hovedsymptomer: Hududslæt med blodudtrædninger under huden, ledsmerter og mavesmerter. Hududslættet sidder mest på ben og arme samt på sædet. Ledsmerterne sidder mest i de store led i benene, især i ankelled og knæled. Mavesymptomerne er oftest koliksmerter, ofte ledsaget af blodige diaréer. 50-75% af alle får symptomer fra maven og tarmene. 1-5% oplever tarmslyng,

hvor tyndtarmen på et sted trækker sig ind i sig selv. Man kan undersøge dette med ultralyd. Mavesymptomerne kan forekomme op til to uger før hudsymptomerne.

Hos 40-50% bliver nyrerne angrebet, så der opstår en oftest mild allergisk nyrebetændelse, hyppigere hos voksne end hos børn. Den viser sig ved protein og røde blodlegemer i urinen. Det er sjældent, at denne nyrebetændelse udvikler sig til at blive kronisk.

Hos voksne kan hjertemusklerne også blive involveret.

Behandlingen er i de milde tilfælde mest med smertestillende medicin af typen paracetamol. I nogle tilfælde er det nødvendigt med behandling med binyrebarkhormon, der kan dæmpe symptomerne. Behandling med binyrebarkhormon har dog ikke vist sig at hjælpe på hudsymptomerne eller på nyrerne, og ser ikke ud til at forkorte sygdommens forløb eller at nedsætte risikoen for tilbagefald.(Harrisons Principles of Internal Medicine, 16th Edition, 2005).

I reglen klinger sygdommen af i løbet af gennemsnitligt 6-16 uger, men ca. 5-10 procent

får efter bedringen et tilbagefald. Langvarige kroniske forløb er sjældne og mest præget af komplikationer fra nyrerne i form af allergisk nyrebetændelse. Det er sjældent, at sygdommen bliver alvorlig.

I den allergiske betændelsesreaktion spiller betændelsesfremmende stoffer ved navn leukotriener en stor rolle, og det vigtige antioxidant quercetin har en evne til at undertrykke produktionen af leukotriener i kroppen og dermed betændelsesreaktionen og sygdommen. Quercetin er et kraftigt antioxidant, og kan bla. modvirke celleskader ved kemoterapi af kræftlidelser.

Der er ingen kendte bivirkninger af quercetin, der findes i grønne grønsager, bær, løg, persille, bælgfrugter (fx bønner), grøn thé, citrusfrugter og røde druer. Løg er nok den bedste kilde til quercetin, især gule og røde løg samt skalotteløg. Broccoli og gule italienske squash er også vigtige kilder til quercetin, der ved daglig indtagelse ophobes i kroppen. Mørke bær som Aronia, blåbær, kirsebær og solbær indeholder også quercetin og andre gode antioxidanter. Aronia kan købes i helsekost-forretninger.

Det er godt at give quercetin sammen med de grundlæggende antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin, zink og selen for at virkningen kan blive så god som muligt.

Så alt taler for, at det er fornuftigt at give både quercetin og C-vitamin. C-vitamin skal gives i doser på fx 750 mg tre gange dagligt (fx AL-C eller Bio-C). Til børn kan man få brusetabletter med C-vitamin. E-vitamin kan tages som fx Cardi-E eller Natur-E en kapsel to gange dagligt. C-.vitamin modvirker blandt andet allergiske reaktioner.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen måske i de tre sommermåneder maj, juni og juli, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin. Vores reelle behov er mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt, men nogen har brug for mindst 100 mikrogram (4.000 enheder). Kan fx købes som D-pearls på 38 mikrogram, eller kapsler eller tabletter på 35 mikrogram. Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 250 mikrogram (10.000 enheder).

De livsvigtige fedtsyrer i fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie virker dæmpende på de betændelsesagtige reaktioner i kroppen og er lige så vigtige som vitaminer. Man kan købe hørfrøolie og kæmpenatlysolie i form af ”Livets Olie” (helsekostforr.). En anden god olie, der smager godt, er Nutridan Strong citron. 1-2 spiseskefulde dagligt. Udo’s Choice er også en god olie. Til hyperaktive børn (ADHD/DAMP) er EyeQ fiskeolien rigtig god og kan fås i flydende form eller som tyggekapsler med god smag.

Læs i øvrigt min (Carsten Vagn-Hansen) bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag), hvor immunsystemets funktion og baggrunden for autoimmune sygdomme er grundigt forklaret. Man kan også læse om autoimmune sygdomme og om utæt tarm på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.