Syringomyeli

Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes cyster – væskefyldte hulrum – inde i rygmarven. Disse cyster udvider sig og forlænges med tiden, og derved ødelægger de

midterdelen af rygmarven. Cysterne kaldes syrinxer.

Rygmarvsvæsken flyder op og ned omkring rygmarven og er i forbindelse med væsken i hjernen. Den transporterer næringsstoffer og affaldsstoffer og er med til at afbøde stød og slag. En del sygdomme og skader kan medføre forhindringer i det normale flåd af rygmarvsvæske, hvorved væsken kan presses ind i rygmarven, og det er dette, der fører til dannelse af syrinxer, der indeholder rygmarvsvæske. Ved belastninger af ryggen kan væsken inde i syrinxerne bevæge sig og trykke på nerverne og ødelægge nervevæv.

Nogen med syringomyeli har forhøjet væsketryk i hjernesækkene.

I mere end halvdelen af alle tilfælde findes der en misdannelse, hvor dele af lillehjernen

eller en frembuling af hjernehinderne går ned gennem det hul i kraniet, hvor rygmarven går nedefter. Det kan skyldes følger efter skader, betændelser eller svulster i rygmarven, eller komme uden kendt grund. Det kaldes Arnold-Chiari misdannelser, og der kan udvikles en syrinx i halsdelen af rygsøjlen.

Da rygmarven er forbindelsen mellem hjernen og nerverne til arme og ben, kan denne ødelæggelse af dele af rygmarven føre til smerter, svind af muskler med svækkelse og stivhed i ryg, skuldre, arme og ben, begyndende opadtil, da cysterne oftest sidder opadtil i rygmarven. Der kan også komme hovedpine og tab af evnen til at føle varme og kulde, især i hænderne. Der kan også komme forstyrrelser i sexualfunktionen, kontrollen over blære og tarmen samt ændring af evnen til at svede.

Der kan være tale om følger efter skader på rygmarven, fx efter bilulykker eller fald, og der kan gå mange år, før symptomerne på syringomyeli viser sig, først og frememst i form af smerter. Der kan også være tale om medfødte problemer med udviklingen af nervesystemet, som kan være svære at påvise, før syringomyeli symptomerne optræder. Sygdommen kan således være til stede i skjult form i mange år, før der kommer symptomer, der fører til en undersøgelse, der viser, at der er tale om syringomyeli. Oftest begynder der at komme svage symptomer i ungdommen og den tidlige voksenalder.

Diagnosen stilles ved MR-scanning, hvor man kan se cysterne – syrinxerne og den udvidelsen af rygmarven, der følger med. MR-scanningen kan suppleres med måling af muskelkraften ved elektromyografi (EMG), undersøgelser af rygmarvsvæsken og evt. CT-scanning af hovedet for at se, om der er noget galt i det, fx for meget væske.

Behandlingen er kirurgisk. Ved Arnold-Chiari misdannelserne går det ud på at skaffe mere plads ved udløbet af rygmarven fra hjernen. Er der for højt tryk inde i hjernen, vil man sætte dette ned ved at indlægge en shunt, hvorigennem man leder væsken væk. Sidder cysterne længere nede, kan man forsøge af aflaste med dræn, men symptomerne kan vende tilbage igen.

Ved syringomyeli efter skader, vil man normalt operere der, hvor skaden er sket.

Man ved ikke sikkert, om der kan være en genetisk (arvelig) baggrund for syringomyeli, men det er sjældent.

En form af sygdommen kan udvikles i den forlængede marv – syringobulbi. Den forlængede marv eller hjernestammen kontrollerer mange vigtige funktioner, blandt andre vejtrækningen og pulsen.

Symptomerne ved syringobulbi kan være ansigtssmerter og tab af følelse i huden, begyndende bagfra og bredende sig fortil, undtagen til næsetippen. Der kan komme svimmelhed og nystagmus (uvilkårlige, ensartede på hinanden følgende øjenbevægelser,

flakkende øjne), lammelser eller forstyrrelser af ansigtsnerven, nerverne til ganen eller til stemmebåndene. Der kan komme svind af tungen og Horners syndrom (lille pupil, hængende øjenlåg og formidsket øjenspalte).

Der bliver over Internettet reklameret med naturmidler, der kan være gavnlige mod syringomyeli. Fx på www.syrotab.com Syrotab indeholder Magnesium, zink, let optageligt calcium fra æggeskaller (kan formentlig erstattes med koralalgekalk), svovl (der kan fås som MSM) og olivenolie.

Se også på www.mignitin.com (homøopatisk produkt) og på www.omiglatex.com

Inflammation omkring syrinxen vil forværre trykket fra den. Læs mere om inflammation i mine artikler på www.radiodoktoren.dk

Huden bliver ofte tyk og hævet, forhornet, med stive led og besvær med at rette fingrene ud. Der kan være formindsket eller forøget svedtendens, kuldefornemmelse og anfald af dårlig blodgennemstrømning (Raynaud, læs om dette på www.radiodoktoren.dk) Dette skyldes sygelige reaktioner i det ubevidste (sympatiske) nervesystem. Der er som nævnt nedsat eller ophævet følelse i huden. Der kan være smerter.

Comments are closed.