Tamoxifen

Tamoxifenbehandling er en anti-østrogenbehandling, som man bruger, når brystkræften har vist sig at være østrogenfølsom. Samtidig modvirker tamoxifen også et andet hormon,

nemlig prolaktin, der også stimulerer vækst af tumorvæv. Tamoxifen har også effekt hos kvinder med ophørt menstruation og lave koncentrationer at østrogen i blodet.

Bivirkningerne af tamoxifen, som de er beskrevet i Medicinhåndbogen, er hedeture, vaginalblødning, kløe i skedeindgangen, Desuden kvalme, forbigående for højt kalkindhold i blodet (få det evt. målt i en blodprøve), sjældent væskeophobning, mangel på blodplader samt synsforstyrrelser.

Firmaet, der fremstiller tamoxifen og kræftforskere i USA har foretaget

et agressivt lobbyarbejde for at forhindre, at tamoxifen kom på listen over

kræftfremkaldende stoffer. Livmoderkræft forekommer dog ikke sjældent. Et studie har vist, at 10 procent af kvinder, der tog tamoxifen, havde ændringer i livmoderen og livmoderslimhinden med forstadier til kræft, og at kvinder på standarddosis i 2 år havde 2-3 gange forøget risiko for livmoderkræft. Efter fem år var risikoen 6-8 gange større end normalt (Science News, February 1994, page 133). De fleste tilfælde af kræft i livmoderen bliver heldigvis opdaget tidligt, at kræften ikke har nået at sprede sig,. men hyppigheden af fremskredne tilfælde af kræft i livmoderen er hyppigere hos brugere af tamoxifen, og tre-års overlevelsen er dårligere hos kvinder, der har brugt tamoxifen i lang tid.

Der er også en muligt forøget risiko for cancer andre steder. Nyere studier på mennesker har vist, at kvinder, der tager tamoxifen i mere end to år, har en seks gange forøget risiko for kræft i leveren. Man har også mistanke om, at tamoxifen øger risikoen for kræft i mave-tarmkanalen. Tamoxifen er på listen over kræftfremkaldende stoffer.

Man har i nogle undersøgelser fundet, at tamoxifen nedsætter risikoen for kræft i det andet bryst (N Engl J Med 1992), men det var kun kvinder før overgangsalderen og kun i tre ud af otte undersøgelser. Et andet studie har vist, at tamoxifen øgede risikoen for cancer i det modsatte bryst hos kvinder før overgangsalderen (Acta Oncologica 1992).

Skotsk forskning har konstateret, at kvinder der har taget tamoxifen i mange år,

har en øget risiko for at få blodpropper. Tamoxifen øger inflammation, en betændelsesagtig tilstand, i returårerne (venerne), hvilket øger risikoen for årebetændelse og blodpropper, for eksempel i lungerne. Flere studier har vist, at risikoen for at få livstruende blodpropper er omkring syv gange forøget hos kvinder, der tager tamoxifen.

Depression er rapporteret som en mulig bivirkning hos 30 procent af kvinder, der tager tamoxifen, så optræder der depression eller mangel på koncentration, anbefales det at undgå tamoxifen.

Man har hos seks procent af kvinder på selv små doser tamoxifen set skader på nethinden og hornhinden med nedsat syn. Ved store doser er der set skader, der ikke forsvinder ved stop med tamoxifen. Disse skader kan godt være til stede, uden at man selv bemærker det.

I tidsskriftet ”What Doctors Don’t Tell You” fra november 2002, var der en artikel, hvoraf det fremgår, at det stadig er uklart, om tamoxifen er gavnligt ved brystkræft. Den seneste undersøgelse tyder på, at tamoxifen er mere skadeligt end gavnligt, da mere end dobbelt så mange kvinder døde, mens de fik tamoxifen, i forhold til kvinder, der fik placebo (fupmedicin), især på grund af den øgede risiko for blodpropper. (Kilde: The Lancet 2002; 360: 817-24).

Jeg synes, man skal snakke med sin læge og evt. også de onkologer, der kontrollerer, om dette. Under alle omstændigheder vil det være fornuftigt at tage tilskud af blodpropforebyggende naturmidler, for eksempel hvidløg, E-vitamin, ingefær. Fiskeolie og Pycnogenol modvirker også brystkræft og blodpropper.

Det har været fremført, at tamoxifen kunne beskytte mod afkalkning af knoglerne og mod hjerte-karsygdom, men dette er modbevist

Virkningen af tamoxifen varer kun i fem år. Derefter kan tamoxifen stimulere kræftvæksten, måske fordi kræftcellerne har lært at udnytte tamoxifen.

Phyto-østrogener (planteøstrogener) med østrogen-lignende virkning (med understregning af –lignende) sætter sig på de steder på cellerne, hvor de skadelige rigtige østrogener ellers vil sætte sig, og på denne måde efterligner de meget fint tamoxifens virkning, men nedsætter samtidig risikoen for kræftlidelser. Samtidig modvirker de hedeture. Man kan læse mere om naturlige midler, der kan modvirke hedeture, på www.radiodoktoren.dk under ”hedeture”.

Kosten og livsstilen har i det hele taget stor betydning for risikoen for at få brystkræft og for tilbagefald efter behandling. Tobaksrygning bør undgås helt. Det er vigtigt at spise sundt med meget grønt og frugt. Vedrørende kosten, så vil jeg råde til at læse afsnittet om kost som modgift mod brystkræft i Jean Carpers bog ”Mad din Mirakelmedicin”. Kan fås om pocketbook og er en meget god investering.

Mælk indeholder et hormon ved navn IGF-1, der klart øger risikoen for brystkræft (og prostatakræft). Så det er klogt at undgå mælk og mælkeprodukter. Læs bogen ”Dit liv i dine hænder” af Jane Plant (forlaget Aronsen).

Sukker øger dannelsen af skadelige, frie iltradikaler, som angriber cellerne og øger risikoen for kræft. Kræftceller elsker sukker, som de forgærer til energi.

Regelmæssig motion er også vigtig. Kvinder. Et norsk studie har viste en 37% nedsættelse af risikoen for brystcancer ved mindst fire timers motion uden for arbejdstiden. Jo mere motion, jo mindre risiko.

Et af de naturlige østrogener, estriol, har i et forsøg vist sig at kunne hæmme brystkræft, og der er også undersøgelser, der viser, at naturligt progesteron kan nedsætte risikoen for, at brystkræften kommer igen (Fertility and Sterility 1995).

Hvis der er problemer med slimhinderne under behandling med Tamoxifen, vil man få det bedre efter ophør. I øvrigt er A-vitamin, alle B-vitaminerne, kisel og zink vigtige tilskud, som vil kunne hjælpe slimhinderne til at blive stærkere.

Er der søvnbesvær og eventuelt tendens til depression vil jeg anbefale at tage hyperikum en time før sengetid. Fx Velzina eller Calmigen. Det virker ikke kun antidepressivt, men er også et udmærket søvnmiddel og modvirker nervesmerter. Hyperikum må ikke tages sammen med anden antidepressiv medicin (fx ”lykkepiller”).

Der er nye alternativer til Tamoxifen, blandt andet aromatasehæmmere. De kan også give lignende bivirkninger som Tamoxifen.

Endnu bedre ser det ud til at behandle med det naturlige middel Avemar, et fermenteret hvedekimekstrakt, der i et studie har vist sig at virke bedre end tamoxifen og uden bivirkninger.

Comments are closed.