Vi har bla. brug for tårerne til at holde vores øjeæble fugtigt og til at rense for fremmedlegemer, fx støv. Der dannes hele tiden en tårefilm, der er nødvendig for et godt syn.
Der er også bakteriebekæmpende stoffer og immunstoffer i tårerne, hvilket modvirker bakterier og virus.
Tårerne består af væske, fedtstoffer og slimstoffer og produceres i tårekirtlerne, som vi har flere af, og i slimproducerende celler i øjets slimhinde og bag øjenlågene. Hver gang vi blinker, fornyes tårefilmen, og vi bliver 12-15 gange i minuttet. Når vi blinker, dannes der et undertryk i tåresækken, så tårevæske suges ind i tåresækken.
Vi har en række tårepunkter/tårekanaler på kanten af øjenlågene, hvorigennem tårevæsken går ned i næsen, og de skal også fungere for at klare den normale tåredannelse. Det kan blive et problem, hvis nedre øjenlågskant med alderen falder lidt udefter. Tårekanalerne kan også blive tilstoppet, så man får brug for hjælp fra øjenlægen til at åbne dem igen.
Ved øger tåreflåd er den enten tale om en for stor produktion af tårer, eller der er problemer med afløbet af tårerne gennem tårepunkter og –kanaler.
Sygdomme i eller omkring øjet kan forårsage en øget tåreproduktion. Der kan være tale om betændelsestilstande, problemer med kontaktlinser, allergi eller øjenvipper, der irriterer øjet, hvis de vender indad mod øjenæblet. Med alderen kan nedre øjenlåg dreje udad, så tårepunktet ikke komme i kontakt med tårevæsken. En lille operation kan afhjælpe dette.
For højt stofskifte kan medføre forandringer i øjenomgivelserne og tåreflod.
Med alderen bliver tårerne tyndere, så de lettere fordamper og køler, hvilket kan irritere øjnene, især i kulde og blæst, der så yderligere fremmer tåredannelsen. Her kan et par briller være til stor gavn.
Sindets og kroppens nære forbindelse med hinanden manifesterer sig også i øjnene, hvor tårefloddet bliver kraftigere ved sindsbevægelser, oftest hos ældre. Også smerter kan give tåreflod.
En række ting kan irritere øjnene og give øget tåreflod, især allergi, men også udsættelse for en høj koncentration af irriterende kemiske stoffer i luften, fx ammoniak og formaldehyd.
Hvis symptomerne er værst om morgenen og aftager op ad dagen, kan det tyde på, at der er noget i indemiljøet i soveværelset, der spiller en rolle. Det kan fx være allergi fra skimmelsvampe i vindueskarmene, eller formaldehyd fra gamle spånplader, der kan afgive formaldehyd meget længe.
Ved allergi frigives histamin, der irriterer øjnene, men det plejer antihistamin øjendråber at kunne klare.
Der er en række øjendråber, der kan modvirke allergisk øjenbetændelse og øget tåreflod af anden grund, fx Antistina-Privin, Lomudal eller Tilavist øjendråber.
Øjenlægen har en række metoder til at undersøge tåreproduktionen og tåremekanismen.
produktionen kan blandt andet måles ved hjælp f et specielt trækpapir. For få tårer ses blandt andet ved den autoimmune sygdom Sjøgrens syndrom. Læs mere om denne på www.radiodoktoren.dk
For slimhinderne i øjnene er det godt med et tilskud af zink. Både som en zinktablet eller flydende zink om aftenen, og ved at bruge zinkholdige øjendråber.
Membrasin, der er ekstrakt af Havtorn, er rigtig godt for slimhinderne.
Mærkværdigvis kan for få tårer også udløse forøget tåreflod. Med alderen bliver øjnene let for tørre, ikke mindst hos kvinder efter overgangsalderen, der mangler østrogent hormon. Det giver kløen og svien og brænden i øjet, man gnider i det, og øjet prøver så at lege ”brandmand” for at få slukket symptomerne.
Prøv at bruge kunstige tårer til natten.
Smør øjenomgivelser med en god, hudbeskyttende creme om dagen.
De homøopatiske øjendråber Oculoheel, der blandt andet indeholder øjentrøst og solhat, er gode mod tåreflåd, fx i forbindelse med allergi, kulde eller blæst.
Oculoheel er også godt mod øjenbetændelse.