Væske under øjnene hævede øjenomgivelser øjen ødem

Det er klogt at blive undersøgt hos sin læge for at udelukke sygdom, for eksempel en nyre- eller hjertelidelse.

Har lægen ikke fundet noget, er der næppe tale om sygdom, men snarere om en fødevareintolerans eller fødevareallergi, hvor der er noget i kosten, man ikke tåler. Der kan også være tale om, at man mangler et eller andet, som ikke findes i din kost, eller som du har problemer med at optage.

Væskeansamling er det hyppigst forekommende allergisymptom, men et for stort forbrug af salt og saltede fødevarer kan også medføre væskeophobning. En sjælden årsag kan være mangel på protein – æggehvidestof, som især kan ses hos vegetarer, der ikke har lært at sikre sig, at de får alt det, de har brug for, i tilstrækkelig mængde.

Vedrørende fødevareintolerans eller -allergi, så kan der være tale om en direkte allergi mod et eller andet, men der kan også være tale om, at man har fået en utæt tarm. Det kan fx ske ved en dårlig tarmbakterieflora, hvor sygdomsfremkaldende bakterier eller svampe har fået overtaget. Typisk candidasvampe, der normalt findes i en lille mængde i tarmene, fordi de holdes i skak af de normale mælkesyrebakterier og andre sunde mikroorganismer. Men spiser man for sødt og for raffineret kost, som fx hvidt brød, junkfood, slik etc., får candidasvampene for gode livsbetingelser og breder sig. Disse svampe danner toksiner – gifte, der dels påvirker tarmslimhinden og gør den hullet (svampene angriber i sig selv også slimhinderne), og dels går ind i blodet og giver almensymptomer som fx hovedpine, træthed, muskelsmerter og væskeophobninger.

Læs mere om candidasvampe på www.radiodoktoren.dk

Der kan også ske det, når man har en utæt tarm, at man optager små stumper af proteiner (æggehvidestoffer), der ikke er ordentligt nedbrudt (ofte på grund af, at vi danskere blander for meget sammen, når vi spiser. Se fx Lene Hanssons bog "Mad, Motion og Mirakler"). De små stumper protein virker som peptider, en slags hormoner, som kan være giftige for kroppen, især for nervesystemet, men også kan være medvirkende til andre symptomer. De store syndere i denne henseende er småstumper af mælkeprotein samt gluten fra hvede og andre ting. Man kan blandt andet få undersøgt dette hos Nordic Laboratories Services, København K.

Jeg kender flere, der er sluppet af med deres tendens til hævelser/væskeansamling, efter at de er holdt op med at drikke og spise mælkeprodukter. Tænk også på, at mælk findes i mange varer som fx kasein, kaseinat, laktalbumin, laktglobulin, vallepulver og valleprotein. Prøv at undgå alle disse ting i et par måneder. Og prøv så derefter at spise en glutenfri kost i nogle måneder. Specialprodukter uden gluten og mælkeprotein kan du få i mange helsekostforretninger, fx Helsam butikker.

Prøv at læse Eva Lydeking-Olsens bog "Er du følsom?", og Jørgen Lorenzen & Jonna Deibjergs bog "Allergi og Mad". Man kan også prøve at leve efter anvisningerne i bogen "Spis efter din blodtype" af Dr. Peter D’Adamo. Mange er sluppet af med lignende gener efter at have fulgt bogens anvisninger. Man kan som tilskud tage hele B-vitamin komplekset, især B1- og B6-vitamin, samt et tilskud af magnesium om aftenen.

Comments are closed.