Polychondritis

Polychondritis er en med stor sikkerhed en autoimmun sygdom, hvor kroppen af forskellige årsager pludselig angriber sine egne væv, for eksempel bruskvæv og evt. andre væv med indhold af proteoglykaner – tidligere kaldet mukopolysakkarider. Det er en kæde af peptider (kæder af aminosyrer, der jo er ”byggestenene” til proteiner), hvortil der er bundet et antal glukosamin-glykaner.

 Polychondritis viser sig ved gentagne betændelsesreaktioner i bruskvævet af ukendt årsag. Sygdommen optræder typisk i 40-60 års alderen og viser sig ved betændelsesreaktioner især i det ydre øre med hævelse, rødme og smerter, og også mellemøre og det indre øre kan være angrebet med hørenedsættelse til følge. Bruskvævet andre steder kan også angribes, f.eks. næse, strube, luftveje og led. Der kan efterfølgende være varig deformitet af det angrebne bruskvæv, og der er risiko for vejrtrækningsproblemer og hjerteproblemer.

 Hvad der medfører, at kroppens immunsystem pludselig bliver afsporet og iværksætter angreb på egne væv, ved man ikke med sikkerhed, men der kan fx være tale om infektioner og påvirkning af kemiske stoffer. På en engelsk internetside nævnes en, der fik anfald i forbindelse med kemisk rensning af tæpper. Da vedkommende holdt op med at bruge kemiske rensningsmidler i sit hjem, kom der ikke flere anfald.

 Masser af mennesker har også oplevet bedring ved at ændre deres kost, så de ikke længere spiser proteiner (æggehvidestoffer) fra dyr, incl. mælkeprodukter og alt, der er mælkeproteiner i (benævnes fx. kasein, laktalbumin, laktglobulin, skummetmælkspulver mm.) samt æg. Altså ingen proteiner fra dyr. Det betyder, at man skal spise som veganere gør, og det kræver en grundig indføring i veganerkost (skrap vegetarkost) for ikke at komme i  underskud med nogen af de ting, vi har brug for i vores krop. Læs mere om veganerkost og kosttilskud på www.radiodoktoren.dk

 Det er også vigtigt med et lavt mættet fedtindhold, da for meget mættet fedt (fedt fra dyr, mælkefedt) og transfedt fra fx margarine (fedt, der er gjort fast) fremmer de betændelsesagtige reaktioner i kroppen og dermed sygdom og smerter, mens fx olivenolie, hørfrøolie fiskeolie, mandler, nødder og kæmpenatlysolie dæmper inflammationen og modvirker sygdommen.

 Man kan følge sygdommens aktivitet ved hjælp af sænkningsreaktionen og antistoffer mod cellekerner (ANA = antinuclear antibodies).

 D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen måske i de to sommermåneder, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin. Vores reelle behov for D3-vitamin er mindst 60-70 mikrogram dagligt, og da en fjerdedel er nødt til at få mindst 100 mikrogram dagligt (4.000 enheder) for at få nok, kan man roligt tage det. Fx 3 stk D3 a 35 eller 38 mikrogram (Matas eller helsekost).

Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 250 mikrogram (5.000 enheder), der ikke er mere end man danner på en time som sommeren ved at få sol på huden.  

 Det indiske naturmiddel Boswellia serrata, naturstoffer fra et indisk træ, kan have meget fin virkning ved autoimmune sygdomme.

 En anden mulighed er at forsøge med ekstrakt af australsk rajgræs i form af Oralmat R,

der har vist sig at kunne modvirke en række allergiske og autoimmune sygdomme (bindevævssygdomme). Der sker sandsynligvis det, at immunsystemet bliver puffet på plads, så det fungerer normalt igen. Man kan købe Oralmat fra England via Internettet: www.theryeway.co.uk  Jeg mener, det er værd at prøve.

 En anden lignende mulighed for at påvirker immunsystemet til ikke fejlagtigt at angribe celler i kroppen er det homøpatiske middel SensiStop, der kan købes i helsekostforretniger. Midlet  bruges til daglig mundskylning.

 Man skal regne med, at der kan gå flere måneder, før man kan mærke en sikker bedring. Sådan er det med naturprodukter.

 Se også på www.radiodoktoren.dk under autoimmune sygdomme og utæt tarm.

Comments are closed.