Væksthormon

Væksthormon – på engelsk HGH (Human Growth Hormone) – er vigtigt for vedligeholdelsen af en god hjernefunktion, energiniveauet, muskel- og knoglemassen, celledelingen, reparationen af DNA i cellerne og for hele omsætningen ( stofskiftet ) i kroppen.

 Det højeste indhold af  væksthormon i blodet findes under søvn og under en faste, der varer mere end 24 timer.

 Med alderen frigives væksthormon mindre effektivt fra hypofysen, hvor det dannes.

Der er derfor mange, der har prøvet at bruge væksthormon i form af indsprøjtninger eller tabletter med kunstigt fremstillet væksthormon. Det kan måske føre til en øgning af cellevæksten, og nogle studier har vist en øgning i antallet af kræfttilfælde ved brug at tilskud af væksthormon. Det er derfor problematisk at tage væksthormon som tilskud, også fordi det kan øge insulinmængden i kroppen, hvilket kan føre til en øget risiko for blandt andet åreforkalkning og for nedsat insulinfølsomhed.

 Dannelsen af et kemisk stof ved navn IGF-1 (insulinlike growth factor 1) øges også ved tilførsel af HGH, både det syntetiske og det naturlige. IGF-1 er vigtigt for vedligeholdelsen af cellekommunikationen inde i cellen og for cellefunktionen, men det øger i for store mængder risikoen for blandt andet kræft i bryster og prostata.

 Hvis man spiser raffinerede og andre kulhydrater, som hurtigt omdannes til sukker i maven og tarmene (har højt glykæmisk indeks), kommer der en kraftig stigning i blodsukkeret, som fører til dannelse af for meget insulin. Det vil kroppen reagere på ved at producere et stof ved navn somatostatin, der modvirker insulinfrigørelsen. Men somatostatin modvirker også frigørelsen af væksthormon.

 Det er derfor bedst at undgå hurtige kulhydrater som hvidt sukker, pasta, fint hvidt brød og kartofler. Det er derimod en fordel at spise kulhydrater, der er sammensatte og kun langsomt bliver omdannet til sukker i maven og tarmene (har lavt glykæmisk indeks), for eksempel bønner af forskellig art, ærter, nødder, pasta af frø og nødder, sojaprodukter mm. De vil lette frigørelsen af det naturlige væksthormon fra hypofysen.

 For meget fedt i kosten vil også hæmme produktionen og frigørelsen af væksthormon, så det er bedst at holde fedtinholdet i maden på under 25-30 procent. At holde indtagelsen af kalorier så lavt som muligt er også med til at stimulere dannelsen af væksthormon og til at modvirke sygdomme som Alzherimers demens og ældning generelt.  Det er dog vigtigt at få nok af de sunde omega-3 fedtsyrer, der findes i fed fisk, fiskeolie, avocado, mandler, nødder, hørfrøolie.

 Et af de bedste midler til at øge mængden af væksthormon er regelmæssig motion, især af typen vægtløftning, altså relativt anstrengende motion og sport. Det er bedst ikke at spise de sidste to timer før motionen, da stigende blodsukker- og insulinmængder i blodet kan modvirke frigørelsen af væksthormon.

Comments are closed.