Diskusprolaps og dårlig ryg

Normalt er det sådan, at en diskusprolaps skrumper igen, hvorved trykket mod nerven aftager. Det betyder, at smerterne mindskes eller forsvinder. Derfor er man i stigende grad ved at gå væk fra operationer. Er der tegn på påvirkning af vandladning og afføring, er operation dog stadig aktuel. En operation er også altid forbundet med en vis risiko, og man kan ikke garantere, at den hjælper.

Et alternativ til en operation er, at man gennem en tyk kanyle suger den halvflydende masse inde i diskus og prolapsen ud.

Det er en god idé at tage tilskud af glukosamin sulfat, chondroitinsulfat og MSM, der alle er med til at reparere brusken mellem hvirvlerne og andre steder i kroppen og virker smertestillende. Det er stoffer, der stammer fra skaller af skaldyr, brusk fra fisk eller kyllinger og fra træer. En undersøgelse har vist, at diskus’erne kan styrkes så meget ved hjælp af disse stoffer, at de bliver tykkere og bedre fungerende igen.

Det er bedst kun at spise lidt mættet fedt, altså fedt fra dyr og mælkefedt, da mættede fedtsyrer får smerter til at blusse op. Det samme gælder for margariner. Derimod er de sunde og gode fedtsyrer i fiskeolie, fed fisk (fx sild), hørfrøolie og kæmpenatlysolie meget smertestillende.

Det er også en god idé at bruge curcumin (gurkemejerod) mod smerterne, da det dæmper den inflammation, som er årsag til smerterne. Man kan roligt tage 1-2 gram 3-4 gange dagligt. Ingefær er en anden mulighed, der også er med til at reparere brusken. C-vitamin modvirker også slidgigt. Noni-juice indeholder flere smertestillende stoffer. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Mangan skal man passe på med ikke at få for meget af, men det er fint at tage tilskud af det, da det er vigtigt i dannelsen af knoglevæv, brusk og bindevæv. Mangel på mangan kan have været medvirkende til, at bruskskiverne i rygsøjlen er blevet nedbrudt, så man har fået en diskusprolaps. En fornuftig dosering er 10 milligram dagligt. Det bedste er at tage mangantilskuddet for sig selv, fx før man går i seng.

TNS – transkutan nervestimulation er en udmærket smertedæmpende behandling. Man bruger et lille TNS-apparat med et batteri til, gennem to ledninger til lapper på huden, at sende en svag strøm. Det aktiverer kroppens egne smertedæmpende systemer op gennem ryggen, så der lukkes for smerterne.

Man kan også på lænden smøre kølende eller varmende cremer, fx Biofreeze, IcePower, Tigerbalsam Forte, MSM-Glukosamincreme. RelaXavit muskelsalve og plastre er også gode. Mod nervesmerter kan man forsøge med:

Magnetfeltbehandling har også hjulpet mange. Man kan købe topmadrasser med magneter i (fx fra Vello eller Nikken). Så vil man om natten blive positivt påvirket af magnetfelter, hvilket blandt andet kan stimulere blodgennemstrømningen. Man kan også med god gavn bruge faste magneter, som sættes fast på begge sider af rygsøjlen med hudvenligt plaster. Der findes også magnetplader, man kan bruge til lænden.

Magneterne bedrer blodgennemstrømningen og virker smertestillende.

Man kan også tilføre kroppen energi og de rigtige svingninger ved hjælp af PEMF, pulserende elektromagnetisk felt behandling. Man sender elektrisk strøm gennem et kabel til en applikator, som omsætter de elektriske impulser gennem en spole til magnetiske impulser, der går ind i kroppen. Man kan som applikator for eksempel bruge en måtte til at ligge på, en pude, en tromle eller en stav.

Ved eMRS systemet (elektro Magnetisk Resonnans System) måles på et apparat kroppens biorytmer fra en fingersensor. Det drejer sig om måling af variationer i hjerterytmen, som hos raske ved samme belastning stadig svinger, hvilket er udtryk for balancen mellem de to dele af det ubevidste nervesystem – det sympatiske og det parasympatiske. Derefter sendes der gennem en applikator, for eksempel en måtte, pulserende magnetfelter ind i kroppen eller dele af den. Samtidig kan man bruge en farve-lysterapi ved hjælp af en brille, eventuelt også lydbehandling. Behandling med dette system kan man få hos Vita-Life behandlere, typisk på en energimedicinsk klinik. Se www.vita-life.com Der er mere end 3.000 videnskabelige undersøgelser, som har bekræftet den gode virkning af magnetfeltbehandling.

Det er vigtigt at holde sin ryg i gang så meget, som man kan holde til. Jeg kan meget anbefale bogen ”Din ryg længe leve – morgengymnastik i sengen mod dårlig ryg”, af Erik Breum. Forlaget Columna. Ryggen skal også bruges rigtigt, og det er fysioterapeutens vigtigste opgave at lære folk dette.

Jeg vil også råde til at læse bogen ”Hovedpine & Rygsmerter” af Ole Larsen. Forlaget Sphinx & Rygstøttens Forlag. Der er rigtig meget godt at hente ved at læse denne bog, der handler om alt det, der kan have betydning ved rygsmerter, blandt andet om, hvad syre-basebalancen og holdningen har af betydning.

En god hjælp ved dårlig ryg er at bruge den nye type sko fra Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Foden afvikles fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne. Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes, hvilket er meget vigtigt ved rygproblemer.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt.

Smerter ned i et ben behøver ikke at stamme fra diskusprolapsen. Det kan være en for stram piriformismuskel, der klemmer på iskiasnerven, eller muskelknuder i ballemusklerne. Man kan bede sin læge eller fysioterapeuten om at undersøge for dette.

Ved nervesmerter kan man anvende TRE DRÅBER salmiakspiritus i et HELT GLAS vand. Det er ligegyldigt, om det er almindelig salmiakspiritus eller tredobbelt. Det smager ikke stærkt og er aldeles uskadeligt i denne mængde og fortynding. Man kan tage det op til tre gange dagligt, men det er klogt at holde pauser nogle dage ind imellem. Det virker oftest udmærket mod for eksempel iskias. Ved dårlige nyrer og nedsat leverfunktion må det dog frarådes at bruge opskriften.

De nyeste undersøgelser viser, at den bedste operationsmåde er med mikrokirurgi, hvor indgrebet også er minimalt. I Danmark udføres mikrokirurgi ved diskusprolapser på Mølholm Privathospital i Vejle. Brummersvej 1. Tlf. 7583 2099. www.molholm.dk

I Tyskland kan man blive opereret med mikrokirurgi på Orthozentrum Munchen, der har et godt ry for behandling af høj kvalitet.

Orthozentrum München

Orthopädische Klinik

Hausanschrift

Harlachinger Straße 51

D-81547 München

Telefon 089 / 6211-0 

Fax 089 / 6211-1111

http://www.schoen-kliniken.de/

Comments are closed.