Kold lungebetændelse mycoplasma

Der er tale om en lungebetændelse med mikroorganismen mycoplasma, som er den mindste fritlevende mikroorganisme, nærmest en mellemting mellem en bakterie og et virus. Den mangler fx cellevæggen. Op mod en femtedel af alle lungebetændelser skyldes Mycoplasma pneumoniae, i visse epidemier flere. Den er ikke så smitsom som andre bakterier eller vira, der giver lungebetændelse, og der er en inkubationsperiode på  1-3 uger fra smitte til symptomer.

 Mycoplasmainfektion viser sig typisk ved ondt i halsen, hovedpine, kuldefornemmelse, hoste og dårlig tilpashed. Der er sjældent hævede kirtler. Mange andre bakterier kan give nøjagtigt de samme symptomer, fx Legionella. På røntgenbilleder ses der typisk spredte fortætninger, men der kan som ved andre lungebetændelser også komme fortykkelse af hele lungelapper, bylder og væske i lungehinderne. Temperaturen er ofte ikke så høj som ved anden lungebetændelse, og forløbet er længere varende. Det er derfor, man kalder det kold lungebetændelse, men nogen feber er der dog normalt. Hosten plejer at vare i ugevis og at være meget irriterende.

 Penicillin hjælper normalt ikke, men det gør erythromycin eller tetracyklin, der begge er antibiotika. Der skal behandles over længere tid, fx over 2-3 uger, da mycoplasma vokser langsomt. Man kan supplere med et hostedæmpende middel, især til natten. Mørk chokolade (mindst 70%) er rigtig godt mod hoste, bedre end codein.

 Da betændelsen er ret langvarig, tærer den på kræfterne, og det kan hosten også gøre. der tæres også på indholdet af vitaminer i kroppen, så det er vigtigt med en sund kost samt ekstra tilskud af vitaminer og mineraler, fx to vitamin-mineral tabletter dagligt med ekstra indhold af styrkende ting. Man kan fx vælge Gerimax ginseng, Vitamun eller at supplere den almindelige vitampille med LongoVital.

 Det er også godt at tage et ekstra tilskud af C-vitamin, gerne mindst et gram tre gange dagligt. D3-vitamin er vigtigt for immunforsvaret, så man skal tage mindst 100 mikrogram dagligt til et fedtholdigt måltid. De første dage, hvor man føler sig syg, må man gerne tage væsentligt mere D3-vitamin, fx 10-20 kapsler á 35 eller 38 mikrogram dagligt. Det er også godt at tage ekstra organisk selen, fx 2 tabl. á 100 mikrogram  3 gange dagligt.

 Et meget effektivt middel mod hoste er mørk chokolade (mindst 70% kakao).

 Man kan på et røntgenbillede se, om lungeforandringerne er forsvundet, men man kan også regne med, at den kolde lungebetændelse er forsvundet, når man har det godt igen, og hosten er ved at være forsvundet.

 Der er ikke noget i vejen for, at man kan gå ud på mindre ture, når blot man er klædt ordentligt på og holder sine fødder tørre og varme. Man har faktisk heller ikke godt af at sidde og ligge for meget inden døre.

 Læs mere om at styrke immunforsvaret på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.