PCOS polycystisk ovariesyndrom

Cyster på æggestokke og barnløshed – polycystisk ovariesyndrom – PCOS

Ved polycystisk ovariesyndrom er der ingen ægløsning, men der dannes stadig østrogener ud fra et andet hormon ved navn androstendion, der cirkulerer i blodet. Der er manglende evne til at blive gravid, da der ikke frigøres æg. Der kommer øget behåring, fordi det mandlige kønshormon dominerer i forhold til det kvindelige østrogene hormon, der er oftest overvægt, og der er enten ingen menstruationer eller meget uregelmæssige menstruationer, som er uforudsigelige med hensyn til, hvornår de kommer, hvor stærk blødningen er, og hvor længe de varer. I æggestokkene er der i reglen mange cyster – væskefyldte hulrum – og æggestokkene kan være forstørrede.

Der er en arvelig tendens til at få PCOS. De fleste med sygdommen får deres første menstruation i normal alder, men har ofte tegn på overvægt af mandlige kønshormoner allerede da, og i kombination med overvægt medfører det som nævnt øget dannelse af østrogene hormoner udenfor kønskirtlerne. De stimulerer dannelse af det luteiniserende hormon LH og nedsætter det follikelstimulerende hormon FSH. Begge hormoner dannes på undersiden af hjernen og i hypofysen. Det forhøjede LH kan få æggestokken til at vokse og give øget produktion af mandlige kønshormoner, som igen kan bruges til at danne mere østrogen, som fastholder, at der ikke kommer ægløsning. Der dannes foruden i æggestokkene også mandlige kønshormoner i binyrebarken, og jo mere overvægtig en kvinde er, jo værre bliver hele denne onde cirkel med dannelse af østrogener.

Der kommer altså forkerte signaler til hypothalamus på hjernens underside og til hypofysen, og der er ikke tale om fejl i æggestokkene, men snarere om fejlagtige hormonsignaler fra hjernen til æggestokkene.

Der er også en sammenhæng mellem polycystisk ovariesyndrom og nedsat insulinfølsomhed, og er dette tilstede, vil en insulinlignende vækstfaktor via modtagersteder i æggestokkene kunne forøge dannelsen af de mandlige hormoner. Samtidig med PCOS kan der komme problemer med stofskiftet, fx den autoimmune sygdom Hashimotos sygdom. Der er her øgede antistoffer mod skjolædbruskkirtlen (anti-TPO og/eller TgAb).

Behandlingen går ud på at bryde den onde cirkel på forskellige måder. Man kan nedsætte dannelsen af de mandlige hormoner ved at fjerne noget af æggestokkene eller ved brug af p-piller. Begge dele har sine ulemper.

Man kan nedsætte dannelsen af østrogener ude i kroppen ved at tabe i vægt, eller man kan give et antiøstrogent middel, fx clomiphen, der så vil øge det follikelstimulerende hormon, som også kan øges på andre måder med specielle hormoner. Det er især ved ønske om graviditet, man bruger dette for at fremkalde ægløsning. Man skal også her være opmærksom på bivirkningerne.

Alle, der er overvægtige, skal forsøge at tabe sig i vægt, da dette forbedrer følsomheden for insulin. Motion er derfor vigtig, også fordi motion i sig selv forbedrer følsomheden for insulin. Minimum er en halv times rask gang hver dag. Den bedste måde at motionere for at opnå vægttab, er 2 eller 3 gange om ugen at anstrenge sig virkelig meget i 20 minutter, fx ved vægtløftning eller brug af maskine på et fitnesscenter. Kroppen skal bruges rigtigt, så det er bedst at få hjælp fra en instruktør.

Kosten er også vigtig. Man bør undgå sukker og raffineret kost, fx hvidt brød, andet lavet af hvedemel, kartofler, pasta og hvide ris. Man bør undgå margarine og mælkefedt, bortset fra økologisk smør med måde. Til gengæld skal man spise mere af det sunde fedt, som findes i blandt andet fisk, fiskeolie, mandler, nødder, avocado, hørfrøolie og kæmpenatlysolie. Brug kokosfedt til at stege i.

Det kan være meget gavnligt at starte om morgenen med at tage 2 spiseskefulde af en sund olie, fx Nutridan Strong citron, Livets Olie eller Udo’s Choice. Det vil modvirke trangen til sødt og til at spise for meget, og det vil genoprette en sund fedtsyrebalance.

Kvinder, der ikke ønsker at blive gravide, kan behandles med p-piller, der undertrykker produktionen af mandlige hormoner. P-piller kan også bruges, hvis der er lange eller kraftige menstruationsblødninger.

Man bruger nu også i behandlingen et middel mod sukkersyge, metformin (Glucophage, Orabet), der både kan hjælpe til vægttab og forbedre insulinfølsomheden, og på denne måde nedsætte dannelsen af mandlige hormoner. Et studie har vist, at behandling med metformin gør det mange gange lettere at fremkalde ægløsning med clomiphen hos kvinder med PCOS og dermed for kvinderne at blive gravide (Kilde: Fertil Steril 2001 Feb; 75:310-5).

Metformin skal tages sammen med maden, da det ellers kan give metalsmag i munden og kvalme, evt. diaré.

Et alternativ til metformin  kan være berberine fra Berberisplanten. Det forbedrer insulins virkning og bremser metabolisk syndrom (fedme, højt blodsukker, forhøjet kolesterol, forhøjet triglycerid, forhøjet blodtryk). Det bidrager også til vægttab. Det er også godt for immunsystemet, modvirker depression og slidgigt samt hindrer væksten af de fleste typer kræft. Det forbedrer hjertets pumpeevne og legemlige præstationer. Berberine har også en antibiotisk virkning. Dosis er 300-500 mg 3 gange dagligt.

Stoffet spironolacton, som hæmmer binyrebarkhormonet aldosteron, modvirker de mandlige kønshormoner og kan derfor nogen gange have en virkning.

Akupunktur har vist sig at kunne hjælpe ved PCOS. Gerne hos en kinesisk akupunkturlæge.

Kombinationen af motion og akupunktur har vist sig at gavne kvinder med PCOS, blandt andet ved at nedsætte aktiviteten i den sympatiske del af det ubevidste nervesystem. Dette er vigtigt, da kvinder med PCOS ofte har en forøget aktivitet i det sympatiske nervesystem, der spiller en rolle for udviklingen af nedsat insulinfølsomhed (insulinresistens) for meget insulin i blodet og hjerte-karsygdom. (American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, online edition. Published by The American Physiological Society June 2009).

Homøopati kan også have en god virkning. Brug en klassisk homøopat.

I mange tilfælde er det altså vægttab, metformin og evt clomiphen ved ønske om graviditet, der tilsammen skulle kunne hjælpe. Der er ikke tale om østrogenmangel, der er snarere for meget af det. Et samarbejde med lægen og evt. gynækologisk speciallæge skulle kunne give de ramte håb om at klare problemet og få børn. Læs også bogen “Naturlig Hormonterapi” af Anette og Jens-Ole Paulin.

Den amerikanske læge Dr. Wright skriver, at lakrids er godt i behandlingen af visse sygdomme, hvor hormoner er indblandet, blandt andet PCOS. Studier har vist, at to indholdsstoffer i lakrids, glycyrrhizin og glycyrrhetinic acid har en kraftig indflydelse på funktionen af steroid hormoner ved at ændre på deres omsætning.

I et ukontrolleret klinisk forsøg gav man otte barnløse kvinder med PCOS 5-10 gram lakrids dagligt samt Paeonia lactiflora i 2-8 uger. Efter afslutningen af behandlingen var indholdet af testosteron i blodet¨blevet normalt, og seks af kvinderne begyndte at få ægløsning. To af de seks blev gravide.

Et senere studie fandt, at stoffet paenoflorin (fra Paeonia lactiflora) og glycyrrhetinic acid klart nedsatte æggestokkenes (ovariernes) produktion af testosteron.

Paeonia lactiflora hedder på dansk Silke-pæon og kan købes i kapsler fra Oriental Care i

København. Tlf. 7026 3388. Glycyrrhizin findes i lakrids af god kvalitet.

Comments are closed.