Dupuytren’s kontraktur, skrumpehånd, kuskefing

 

 Ved Dupuytren er det senestrengene i senepladen i håndfladen, der efterhånden bliver for kort, hvilket fører til tiltagende problemer med at lægge håndfladerne tæt sammen på grund af tiltagende bøjning af fingrene.

 Det begynder ofte med, at huden bliver fortykket,og der dannes knuder. Der udvikles bindevævsstrenge fra knuderne til fingrene, og disse strenge krydser over grundleddene og mellemleddene på fingrene. Senepladen i håndfladen begynder så at trække sig sammen, og ramte fingre begynder at bøje sig i hvile og kan efterhånden ikke strækkes ud. Over måneder til år bliver sammenbøjningerne permanente. Det er mest lillefingre og ringfingre, der rammes.

 Man kan se lignende udvikling på foden (Ledderhoses sygdom) og i penis (Peyronies sygdom). Det rammer mest hvide mænd.

 Man har observeret sammenhæng med leverlidelser, epilepsi, sukkersyge, alhoholoverforbrug og for meget fedt i blodet. Der kan også være en arvelig tilbøjelighed, og hårdt arbejde med hænderne kan også være en årsag.

 Der ses en ophobning af kollagen og bindevævsceller (fibroblaster), som der bliver flere og flere af.

 Den eneste behandling har hidtil været håndkirurgisk udretning af fingrene, når de bøjede, krogede fingre kommer i vejen for en god håndfunktion.

 Der er nu udviklet et lægemiddel med enzymet kollagenase, der kan opløse det øgede bindevæv. Det hedder Xiapex (Pfizer) og indsprøjtes ambulant omkring bindevævsstrengene. Enzymet svækker strengene, så lægen dagen efter kan trække i bindevævsstrengene, så de brister. Hos de fleste er en enkelt behandling nok, men nogen har brug for flere. Xiapex er dyrt, ca. 7.700,- kroner per dosis,  og Lægemiddelstyrelsen har vurderet, at prisen ikke stå i forhold til værdien af behandlingen i forhold til operation, så der er ikke tilskud til behandlingen.

Der kan komme tilbagefald efter operation af hænderne/fingrene, men heldigvis er svære misdannelser af hånden og fingrene sjældne. I de voldsomste tilfælde kan der blive tale om at fjerne lillefingeren, der ofte bliver så kroget, at den hænger fast i alt.

 C-vitamin har stor betydning for kollagenet i underhuden, så jeg vil råde til at tage fx Ester-C et gram to-tre gange dagligt.

 Methylsulfonylmethane  – MSM – har betydning i forebyggelsen af dannelse af arvæv, der også er hårdt bindevæv, så jeg vil råde til at tage MSM to gram to gange dagligt (morgen- og aftensmaden). Kan måske købes i kapsler fra Golden Health på tlf. 4052 4015.  

Man skal passe på med stærkt håndbelastende arbejde for ikke at fremme forværring. Det er for eksempel ikke godt at hamre.

 Man kan også strække senerne lidt ved at lægge håndfladerne mod hinanden eller ned mod en bordplade i flere minutter ad gangen.

 

Comments are closed.