Tennisalbue

Ved tennisalbue er der udtalt ømhed der, hvor strækkemusklerne (der bøjer hånden bagover) sætter sig fast på ydersiden af albueleddet. Årsagen er overbelastning af strækkemusklerne og senerne, ofte ved ensidigt gentaget arbejde, fx snitteri på slagteri.

Når man skal holde hårdt om noget under arbejdet, eller klippe i noget tykt, vil de samme muskler blive brugt meget og derved hive i knoglehinden på overarmsknoglen ved ydersiden af albueleddet.

I behandlingen drejer det sig om at give ro det sted, hvor strækkemusklerne fæster sig, og hvor der er stærkt irriterende, betændelsesagtige forandringer. Det betyder oftest en sygemelding nogle uger.

Blokader et par gange kan forsøges. Man bruger her binyrebarkhormon opløst i noget lokalbedøvende, og det kan i nogle tilfælde virke fint. Men er det forsøgt et par gange uden held, er der ikke noget vundet ved at blive ved. Oven i købet kan der i uheldige tilfælde komme afkalkning af knoglen ved flere blokader.

Ultralyd kan også forsøges, og fysioterapeuten kan forsøge med tværmassage, og langsomme stræk på den rigtige måde kan også hjælpe.

En meget effektiv behandling er elektromagnetisk chokbølgebehandling med kortvarige kraftige lydimpulser ind i et afgrænset område. Det bedrer blodgennemstrømningen og helingsprocessen.

 Det er godt med udspænding af underarmens bøjemuskler. Det kan man fx gøre ved at tage en livrem og spænde den i en løkke omkring et bordben eller et gelænder, og så lægge en knyttet hånd i løkken og hænge bagud i strakt arm med håndfladesiden nedad. Det skal gøres tre gange efter hinanden i mere end 15 sekunder og gerne tre gange dagligt.

En god metode til at aflaste albuen er at sætte en tennis-albuebandage om det tykke på underarmen, altså lige under albueleddet. Man kan købe sig sådanne bandager, der er forsynet med ”ritsj-ratsj lukke”, eller man kan bruge gammeldags gazebind, der ikke giver sig. Det må ikke sættes så stramt på, at hånden hæver, men skal sidde godt fast. Når man forsøger at knytte hånden med et sådant bind på, skal man kunne føle, at man ikke kan tage hårdt fat på noget, fordi musklerne ikke kan trække sig ordentligt sammen.

Under tennisalbuebandagen kan man, ud for det sted, hvor det gør mest ondt ved tryk, anbringe en flad magnet. Firmaet Nikken, der har private forhandlere over hele landet, fremstiller en bandage med langbølget infrarød teknologi, så varmen fra huden kastes tilbage i vævene. Er beregnet til at bruge sammen med en.magnetskive. Man kan også alternativt købe en bandage med indbygget magnet (fx fra Vello Scandinavia).

Magneter virker smertestillende og bedrer blodgennemstrømningen samt modvirker den betændelsesagtige tilstand (inflammation), der giver smerterne. Enkeltmagneter, der kan bruges sammen i armbånd, kæder eller firkanter overalt på kroppen, kan købes via www.coclo.com

Ved eMRS systemet (elektro Magnetisk Resonnans System) måles på et apparat kroppens biorytmer fra en fingersensor. Det drejer sig om måling af variationer i hjerterytmen, som hos raske ved samme belastning stadig svinger, hvilket er udtryk for balancen mellem de to dele af det ubevidste nervesystem – det sympatiske og det parasympatiske. Derefter sendes der gennem en applikator, for eksempel en måtte, pude eller stav, pulserende magnetfelter ind i kroppen eller dele af den. Samtidig kan man bruge en farve-lysterapi ved hjælp af en brille, eventuelt også lydbehandling.

På denne måde genopbygges kroppens normale svingninger, funktion, magnetfelt og de selvhelbredende kræfter. Der kommer en bedre blodgennemstrømning og dermed tilførsel af næringsstoffer til cellerne, nervesystemet afbalanceres, og psyken stabiliseres. Smerter lindres, og muskler afslappes. Søvnen bliver bedre og dybere.

Hvor de faste magneter mere er symptombehandling, og behandling med pulserende magnetfelt teknologi mere en dybere gående årsagsbehandling. Man skal derfor ikke regne med, at eMRS virker med det samme. Der skal oftest en række behandlinger til for at genoprette kroppen og dens sunde funktion. Man kan så vedligeholde og forebygge ved brug af systemet med længere mellemrum.

Behandling med dette system, som man har mulighed for at leje eller købe, kan man få hos Vita-Life behandlere, typisk på en energimedicinsk klinik. Se www.vita-life.dk Oplysninger om systemet kan fås på tlf. 4118 0402 eller tlf. 5117 1838.

Den samme infrarøde varmestråling tilbage til vævene kan fås ved hjælp af bandager med indvævet keramik. Cellerne får tilbageført energi, hvilket øger cellefunktionen og helbredelsen. Varmen mindsker også spændinger og ømhed samt øger blodgennemstrømningen. Bandagerne, der også kan fås til håndled og andre led, hedder Back on Track og forhandles af Kirsten Mathiesen, Fårupvej 81, 8741 Sabro. Tlf. 8624 2349. E-mail: mathiesen@it.dk

Det nyeste er infrarød sauna, der giver en mere dybdegående varme til hele kroppen.

Mod smerterne kan man have god hjælp af transkutan nervestimulation med fx Pain Gone R, hvor spidsen sættes mod det ømme sted, og man trykker i den anden ende, hvorved der udløses elektriske stød (ikke ubehagelige), hvilket dæmper smerten og øger helingen. Læs mere om transkutan nervestimulation, TNS eller TENS, på www.radiodoktoren.dk

Min favoritbehandling af tennisalbue er øreakupunktur. Jeg har flere gange set utrolig fin effekt af denne. Nålen skal sættes i det fjernpunkt på øret, der svarer til albuen, og ofte gør det ondt i albuen, når nålen sættes det rigtige sted.

Man kan også benytte RelaXavit muskelsalve eller plaster, der er muskelafslappende, øger blodgennemstrømningen og giver ro i armen, hvorved smerterne nedsættes.

Man kan også forsøge med omslag med knuste bukkehornsfrø, der skal opvarmes med lidt vand, så vandet fordamper i løbet af nogle minutter. Man lægger så de varme, knuste frø i et stykke lærred og anbringer det på det sted, man har ondt, som et omslag. Man skal lade det ligge et stykke tid efter, at det er blevet koldt.

Generne fra tennisalbue kan i de sværeste tilfælde blive permanente og nedsætte erhversvevnen. Derfor bør tennisalbue anmeldes som en arbejdsbetinget lidelse.

Comments are closed.