Næseblod næseblødning

 

Næseblødning opstår, når der går hul på en lille, overfladisk liggende pulsåre i næsen. Hos nogen ligger den så tæt på slimhinde, at der ikke skal meget til, før der går hul. For eksempel hvis man pudser næse meget kraftigt. Slag mod næsen er en hyppig årsag.

Får man for meget blodfortyndende medicin, eller hjertemagnyl, øges risikoen også. Har man brug for blodfortyndende medicin, vil jeg råde til at tage hvidløg og ingefær samt fiskeolie i stedet for hjertemagnylen, eventuelt også E-vitaminer. Naturmedicinen Pycnogenol er også effektivt. Disse ting modvirker nemlig blodpropper lige så godt, men uden at øge tendensen til at bløde fra næsen eller i maven. Læs mere om blodfortynding på www.,radiodoktoren.dk

Mangel på K-vitamin, der er vigtigt for blandt andet blodets koagulation, kan være medvirkende. Naturligt K-vitamin findes blandt andet i grønne bladgrønsager, fx i spinat og broccoli, og sunde tarmbakterier danner også K-vitamin. Man kan også købe K2-vitamin. Kvinder har generelt
brug for 90 mikrogram dagligt, og mænd for 120 mikrogram dagligt.

Mangel på calcium (kalk) kan også være medvirkende. Den bedste kilde til kalk er grønsager og ukogt vand, men for optagelsen af calcium er det også nødvendigt med nok mavesyre, magnesium, D3-vitamin og K-vitamin. Læs mere om dette på www.radiodoktoren.dk under osteoporose. Mælk er en dårlig kilde til kalk. Man mister mere, end man optager, da proteiner i mælk surgør kroppen.

C-vitamin er vigtigt for bindevævet og et meget vigtigt antioxidant, og i kombination med calcium styrker det blodårernes vægge. Man kan fx tage et gram C-vitamin 2 gange dagligt og 1.000 mg calcium citrat malat, Man må aldrig tage calcium uden også at tage magnesium. De to ting kan købes som CalMag.

Forstyrrelser i blodets  koagulation skal udelukkes ved at måle blødningstid og koagulationstid (laboratorium efter henvisning fra egen læge).

For højt blodtryk kan også spille ind, så det er godt at få målt blodtrykket.

Tørhed i næseslimhinden, for eksempel ved længere tids brug af sammentrækkende næsedråber mod allergi og forkølelse eller ved tør kulde kan øge risikoen. Højder (skiferie) kan være medvirkende.

Sjældnere årsager kan være svulster i næsen, leukæmi eller Osler’s sygdom, hvor der kan være en slags rødt modermærke med mange blodårer oppe i næsen (og andre steder).

Bliver der ved med at komme næseblødning, vil jeg råde til at konsultere en  øre-næse-halslæge, der vil ætse eller brænde det sted, hvor der ligger en overfladisk pulsåre, som der let går hul på, hvis det ligger nedadtil i næsen. Sidder blødningen højt oppe, vil det være nødvendigt at stoppe blødnngen ved hjælp af opsætning af tamponer eller at
indlægge en ballon.

Har man en tør slimhinde i næsen, kan man bruge Nozoil, der er en spray med sesamolie, der er rigtig god for næseslimhinden. I øvrigt kan man for sine slimhinder tage tilskud af B-vitaminer, zink og kisel samt naturmidlet Membrasin, der er ekstrakt af Havtorn.

Ved næseblod er det godt at sidde op, og man kan anbringe en lille plasticpose med knust is henover næsen. Det er bedre end at sutte på isen. Kulden får pulsåren til at trække sig sammen, så hullet lettere lukker sig. Man kan også samtidig klemme sammen om næsen så tæt ved næsebenet som muligt. Når blødningen er stoppet, skal man holde fingrene fra næsen og ikke pudse den det første stykke tid. Såret skal have tid til at læges.

Man skal helst sidde op eller ligge lidt højt med hovedet.

Det er vigtigt at nyse med åben mund for fuld udblæsning, så der ikke opstår et stort tryk i næsen.

Råd mod næseblødning fra læser:

Jeg har selv oplevet det flere gange og fik følgende råd fra min egen læge og en speciallæge:

Det er vigtigt at holde næseslimhinden fugtig ved at bruge en saltvandsspray flere gange daglig. Man kan købe en tom sprayflaske på apoteket og selv fremstille saltvand ved at opløse en top-teskefuld salt i en halv liter kogt vand. Man afkøler så og hælder sprayflasken godt halvt fuld. Man skal snuse ind, samtidig med at man sprayer fra flasken. Det skal gøres mange gange dagligt. Man skal koge nyt vand mindst en gang om ugen.

Man skal helst ligge lidt højt med hovedet, når man ligger ned. Det er vigtigt at nyse med åben mund for fuld udblæsning, så der ikke opstår et stort tryk i næsen. Man skal helst ikke bukke sig, så hovedet kommer nedad, men i stedet bøje i knæene.

Hvis der alligevel kommer blødning, kan man holde en pose ærter fra fryseren på næsen. Falck har også isposer. Er blødningen i den bløde del af næsen, kan den ofte standses ved at holde stramt om næsens bløde del.

Opstår blødningen i den øverste, hårde del af næsen, er den svær at behandle med andet end tamponage hos lægen eller på sygehuset. Man kan ikke ætse deroppe, som man kan ved blødning længere nede.
Else P.L.J.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.